Autor: Kristjan Pruul • 15. august 2019

Eesti Energia sihib maailma suurimat avamere tuuleparki

Tuulikud praegu maailma suurimas Walney avamere tuulepargis.
Foto: Reuters/Scanpix
Möödunud aastal riiulile jäänud plaanid Hiiumaa rannikumerre tuulepargi rajamiseks on tagasi, riigile kuuluval Eesti Energial on seal kavas püsti panna pea gigavatine tuulepark, mis oleks praegu maailmas töötavatest suurim.

Ühe variandina pakub elektritootja välja, et paigaldab merre kuni 12megavatised tuulikud, sellisel juhul jääksid need ka kaugemale Apollo meremadalast, kuhu rajatava linnukaitseala häirimise tõttu viimasel korral tuulikupargi rajamine seisma jäi, selgub uuest keskkonnamõjude hindamise aruandest.

Ühtekokku plaanitakse Hiiumaa avamerepargi võimsuseks 700 kuni 1100 megavatti, mille peaks andma 107 kuni 182 tuulikut (kas 7- või 12megavatise võimsusega). Elektrit võiks tulla sellisest pargist 2,4–3,8 teravatt-tundi. Aastavahetuse ajal oli Eestis tuulikuid kokku 310 megavati jagu, mis tootsid eelmisel aastal 590 gigavatt-tundi energiat.

Võrdluseks on maailma suurim Walney avamerepark Suurbritannias, kus Orstedi ja Taani pensionifondide toel on merre paigutatud 87 tuulikut koguvõimsusega 659 megavatti. Maailmas kavandatakse ka suuremaid parke, ehitusjärgus on Hornsea avamerepark Suurbritannias 1218 megavatiga ning Lõuna-Korea kavandab isegi 2,5gigavatist parki.

Mõjude uurimisel aluseks võetud Haliade 12megavatine tuulik on monstrum omaette: selle mast ulatub veepinnast 138 meetri kõrgusele, millele lisanduvad veel 107meetrised tiivikud. Eesti mereolusid arvestades (paks pehme pinnasekiht ei lase midagi merepõhja rammida) tuleb neile alla paigutada nn gravitatsioonivundamendid. Need suurest monoliitsest plaadist ja liivaga täidetud koonusest koosnevad konstruktsioonid kaaluvad juba ise 3300 tonni tükk.

Eeldatav ehituse kestus on kuni kaks aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077