Autor: Rivo Sarapik • 2. august 2019

Kriisist fantastilisse kasumisse ehk elektroonikatootja kiire kasvu saladused

Veebruaris külastas Incapi Saaremaa tootmist president Kersti Kaljulaid, kelle sõnul on ettevõte eeskujuks paljudele teistele tootmisettevõtetele. Ettevõtte juhi Otto Richard Puki (vasakul) sõnul pakub ettevõte mitte pelgalt allhanget, vaid täisteenust.
Foto: Valmar Voolaid, Incap Eesti
Kuus aastat tagasi oli elektroonikatööstus Incap kriisis – Kuressaares koondati mitukümmend töötajat ja käive kukkus kolinal. Tänaseks on see unustatud ja viimase kvartali kasumit iseloomustas ettevõtte juht Otto Richard Pukk Äripäeva raadios kui fantastilist. Selleni jõudmisel on aga kindlad põhjused.

Incapi käive kerkis läinud aastal enam kui viiendiku võrra, ligi 60 miljoni euroni ning ärikasum enam kui kolmandiku, 16 miljoni euroni. Sel aastal on kasv veelgi hoogu juurde saanud. Esimeses kvartalis kerkis käive poole võrra ja ärikasum samal ajal ligi 150 protsenti. Incapi aktsia on aastaga kerkinud 5,8 euro pealt 14,15 euroni.

Küsimustele vastab Incap Eesti üksuse ja Incapi juht Otto Richard Pukk.

Mis Incapi kasvunumbrid tõid?

Meil on täiesti detsentraliseeritud organisatsioon, Soomes on väga väike peakontor. See tähendab, et partnerid ja kliendid saavad tehastes suhelda juba otsustajatega ja see teeb meid kiireks ja efektiivseks. Meie töötajad samuti. Et suuta äris üldse midagi teha, on vaja väga head meeskonda. Meil on fantastiline meeskond nii Eestis, Indias kui ka teistes kohtades, kus tegutseme.

Tänavu esimeses kvartalis kasvas Incapi käive 50%, kasum ligi 150%. Mis juhtus jaanuarist märtsini?

Meil oli väga hea esimene kvartal ja oleme jätkanud sama kasvutrendi. Kasumi mõttes oli ta fantastiliselt hea ja on seotud suurte projektide lõppemisega. Aga elektroonika on üks hea sektor, sest see kasvab. Elektroonikat pistetakse igale poole ja on väga põnev koht, kus olla ja äri arendada.

Kas selline kiire areng jätkub?

Näen küll, kui selle aasta peale ette vaadata. Asjad lähevad positiivselt.

Mida peab tegema, et sellist kasvutempot saavutada ja siis ka hoida?

Iga äri tegemiseks on vaja head meeskonda, sellest see algab. Kui suudad siis meeskonna organisatsiooni mõistes efektiivselt tööle panna, on sul midagi pakkuda. Hügieenifaktorid on tarnetäpsus, kvaliteet, hind.

Teil käis hiljuti külas president Kersti Kaljulaid ja ütles, et Incap on hea näide maailmatasemel tööstusharu arendamisest pealinnast eemal ning ambitsioonikus annab eeskuju teistele. Mis teie eelis teiste ettevõtete ees on?

Parema tulemuse on toonud organisatsioonivorm, mis on meile toonud head inimesed. Need, kes võtavad vastutust, vastu otsuseid ja mõtlevad ise, mitte ei oota käsku kuskilt peamajast. Tänu sellele on meil fantastiline meeskond nii siin Eesti tehases kui ka India tehases. Inimesed tahavad äri teha ja anname neile selle võimaluse ja kõik võidavad.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077