Autor: Pille Ivask • 8. mai 2019

HKScan pusib raskustes ja lubab uut päästeplaani

HKScani kuuluv Rakvere lihakombinaat.
Foto: Julia-Maria Linna
Rakvere Lihakombinaadi omaniku HKScani kvartalitulemused valmistasid taas pettumuse, ettevõte tahab väljalastavate aktsiatega kasutusse võtta 60 miljonit eurot ja lubab suve jooksul uue päästeprojektiga investorite ette tulla.

HKScani esimese kvartali tulemused olid küll negatiivsed, ent selgelt paremad kui aasta tagasi, ütles möödunud sügisel HKScani uueks juhiks saanud Tero Hemmilä. „Me pole rahul tänaste tulemustega, ent me näeme nõrkade finantstulemuste põhjusi,“ teatas Hemmilä börsiteate vahendusel.

Rahul polnud ka investorid. Kolmapäeval vajus HKScani aktsia pärast tulemuste tulemist pea 10%, 2 euroni. Börsipäeva lõpuks oli aktsia hind kukkunud juba alla selle.

Esimene kvartal näitas, et HKScan kaotas nii käibes kui ka kasumis: müügitulu kukkus eelmise aasta 411 miljonilt 401,8 miljonile, kahjum aga paisus eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,2 miljoni euro võrra, 16,9 miljoni euroni.

HKScan teatas, et Balti regioon paistis esimeses kvartalis silma selle poolest, et netomüük paranes. Põhjustena toob ettevõte välja jaemüügi jätkuva suurenemise ning mitmekülgsema tootevaliku. Tulemustest selgub, et HKScani Balti turu esimese kvartali netomüügitulu oli 38,3 miljonit eurot, suurenedes aastaga 1,5 miljoni euro võrra. Maksueelne kahjum oli HKScani Balti äris aga 0,7 miljonit eurot, samas kui eelmisel aastal samal ajal oli see 1 miljon eurot.

Samas näitas HKScani Taani turg väikest langust: jaemüük kahanes, ent seda korvas suurenenud eksport ning suurenenud tööstuslik müük. Kukkusid ka Rootsi ja Soome turu müüginumbrid.

Soome meedia on varem korduvalt HKScani murekohana välja toonud suure netovõla, mis ulatub juba 364,7 miljoni euroni. Enam kui 300 miljoni euro suurusele võlale viitas Äripäev ka möödunud sügisel, kui HKScani toonase finantsjuhiga intervjuu tegi. Siis ütles ses ametis olnud Mikko Forsell, et tema hinnangul on võlatase siiski üsna mõistlik, arvestades ettevõtte suurust ja tööstusharu.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077