Autor: Tööstusuudised.ee • 30. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammist: Saksa investorite panus Eesti majandusse on oluline ka edaspidi

Ettevõtlusminister Rene Tammist õhtusöök-seminaril investoritega.
Foto: EAS
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ütles eile Saksa investorite ja ettevõtete juhtidega kohtudes, et Eesti riik on neile oma äride siia toomise eest tänulik ning julgustas neid veelgi oma tegevust Eestis laiendama.

„Eesti ettevõtluskeskkonna arendamise vaates on väga oluline järjepidevalt uurida välisinvestoritelt, mida saaks riik rohkem teha investeeringute Eestisse toomisel ning siin juba kanda kinnitanud ettevõtete laiendamise hoogustamisel,“ märkis minister Tammist. „Riik on seadnud sihiks meelitada Eestisse kõrgema lisandväärtusega investeeringuid ning aidata kaasa siinsete ettevõtete tootlikkuse kasvule, et Eesti inimesed saaksid paremaid töötingimusi ja kõrgemat palka kõikjal üle Eesti,“ lisas Tammist.

Saksa investorid tutvusid EASi programmi Work in Estonia tegevustega ning külastasid Eesti Rahvusvahelist maja. „Talentide nimel käib üle maailma tihe konkurents ning vaba tööjõu olemasolu on ka investorite silmis üks peamisi argumente investeeringute tegemisel. Tutvustasime investoritele Rahvusvahelist maja ja näitasime, kuidas Eestisse saabuv välisspetsialist saab kogu vajamineva info ühest kohast ning ei pea mööda linna ringi sõitma, mis on oluline argument talentide Eestisse meelitamisel,“ ütles EASi juhatuse esimees Alo Ivask ja lisas, et investorid vajavad kindlustunnet, et riik tegeleb kitsaskohtadega majanduses.

Hea näide Saksa investorite tegevusest Eestis on Hamburgi sadama (HHLA) laienemine Põhja-Euroopasse osaluse ostu kaudu Eesti ettevõttes. „EASi rolliks on olnud ettevõtte vajaduste väljaselgitamine ja koostööpartnerite leidmine Eestis, väärtuspakkumiste tegemine ja kohtumiste korraldamine. Meie roll edaspidi on Hamburgi sadama teenuste digitaliseerimine, mida teeme koostöös Eesti IT-ettevõtetega, ning täiendavate infrastruktuuri investeeringute kasvatamisele ja töökohtade loomisele kaasaaitamine. Projekti tulemuseks oli välisinvesteeringute maht 50 miljonit eurot,“ märkis Ivask.

Kohtumisel osales kokku ligi 30 ettevõtet, tuntumatest siin tegutsevatest ettevõtetest olid kohal näiteks HHLA, Estonian Cell, Kühne+Nageli, Axinomi ja Arvato esindajad.

Tegemist oli iga-aastase EASi välisinvesteeringute keskuse korraldatava traditsioonilise töise seminar-õhtusöögiga Eestis Saksamaa, Austria ja Šveitsi kapitalil tegutsevate ettevõtete juhtkonnale. Lisaks olid kutsutud strateegiliselt olulised ettevõtted, kes kaaluvad laienemist Eestisse.

Eesti ja Saksamaa majandussuhted arenevad järjepidevalt, kuid siiski jagub neis arenguruumi nii Saksamaa otseinvesteeringutele Eestisse kui ka kaubavahetuse kasvuks. Saksamaa on juba neljandat aastat järjest Eestile tähtsuselt neljas kaubanduspartner ja 13. välisinvesteerija Eestisse. Möödunud aastal Eestisse tulnud investorvisiite osas on Saksamaa 24 visiidiga esikohal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077