8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeg uueks tiigrihüppeks

Martin Hanson
Foto: Erakogu
Tehnoloogiaareng ja spetsialistide puudus paneb Eesti ettevõtted valiku ette – kas areneda või iganeda, kirjutab Tööndjate Keskliidu kommunikatsiooniprojektide juht Martin Hanson.

Pilvetehnoloogia, asjade internet, iseõppiv tarkvara ning virtuaalne reaalsus on viimastel aastatel domineerinud teadus- ja tehnoloogiauudiseid. Need uued leiutised pakuvad ettevõtetele võimalusi, muutmaks end efektiivsemaks, kiiremaks ning võimekamaks. Ainuüksi asjade interneti mõju majandusele hinnatakse võrdväärseks esialgse interneti kasutuselevõtuga. Business Insider´i poolt ettevõtete seas läbi viidud ülemaailmsest uuringust selgus, et järgneva viie aasta jooksul investeeritakse globaalselt asjade internetti 5 triljonit dollarit. Juba käesoleva aasta lõpus on internetiga ühendatud seadmeid üle 20 miljardi.

Seega saame tänasel päeval rääkida juba tehnoloogia arengust tingitud uuest tööstusrevolutsioonist, mis muudab meie maailma sarnaselt aurumasinate ja tehaseliinide rakendamisega. Ajalugu õpetab meile, et kestma jäävad ettevõtted, kus minnakse arengutega kaasa.

Eesti ettevõtetel on seega lihtne valik - kas panustada uute tehnoloogiate rakendamisse või loovutada turuosa neile, kes seda nende asemel teevad. Arvestades seda, et tänasel päeval investeerivad Eesti erasektori ettevõtted 2% enda kogutulust tehnoloogilistesse lahendustesse siis arenguruumi meil jagub.

Panus endale ja kollektiivile

Need ettevõtted, kus on soov arengutega kaasa minna, peavad aga seda tegema väheneva ja vananeva tööturu tingimustes. Seetõttu ei aita siinkohal konkurentsis püsida ka ainult tehnoloogiasse investeerimine. Päeva lõpus on meil vaja spetsialiste, kes juhivad meie automatiseeritud lahenduste tööd. Vajalike spetsialiste me tööturult niisama lihtsalt ei leia, samuti on nende värbamine välismaalt kvootide ning piirangute tõttu keeruline.

Ainukese väljapääsuna jääb alles endale ja enda kollektiivile panustamine. Ehk aeg on küps uueks tiigrihüppeks, mille raames panustame ettevõtjatena võrdselt ning ulatuslikult, nii enda tehnoloogiataseme kui töötajate kompetentside tõstmisesse. Neil ettevõtetel, kellel hüpe õnnestub, on võimalik saavutada kõike. Kes sellest hoiduvad, riskivad hääbumisega.

Autor: Martin Hanson, Tööndjate Keskliidu kommunikatsiooniprojektide juht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077