Autor: Harro Puusild • 27. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on hea hankejuht?

Carlsberg Group´i Baltikumi planeerimise juht Kerttily Golubeva.
Foto: Andres Haabu
Peagi Äripäeva Akadeemias hankejuhtimise koolitusega alustav Carlsberg Group´i Baltikumi planeerimise juht Kerttily Golubeva ütleb, et hankejuhi töö sarnaneb müügijuhi tööga, sest ka hankejuht müüb ettevõtte kuvandit, usaldusväärsust ja traditsioone.

Kerttily Golubeva sõnul on hankejuhi töös vajalikud mitmed omadused ja oskused. "Oma tööd tehes hankejuht ju tegelikult ei osta - see sarnaneb väga palju müügitööga, sest hanketöös kaubeldakse palju ja kauplemises loeb nii usaldus kui teised kokkulepped. Professionaalne hankejuht ongi nagu ühtpidi ka professionaalne müügijuht, kes müüb ettevõtte kuvandit, usaldusväärsust ja teatud mõttes ka traditsioone," selgitab Golubeva.

Koolitus "Hankejuhtimise meistriklass tööstuses

Aeg: 12. aprill - 24. mai 2018 

Kestus: 4 päeva 

Meistriklass koosneb neljast koolituspäevast, mis moodustab hanketsükli. 

Koolitaja: Kerttily Golubeva

Loe lisa ja registreeri SIIN.

Koolitust korraldavad Äripäeva Akadeemia ja Tööstusuudised.ee. 

"Põhjus, miks ma ütlen, et professionaalne hankejuht on ka professionaalne müügijuht, on selles, et hankejuhtimine on väga palju seotud kontaktide ja networking´uga. Hankejuht peab omama laia kontaktivälja, et suuta teha heal tasemel tööd," ütleb ta.  

Hinnale tuleb läheneda teadlikult

Hankejuhi teine oluline omadus on analüüsivõime. "See tähendab, et enne kui sa lähed oma ettepanekute ja teadmistega laua taha, peab olema tehtud väga hea eeltöö. Ehk mida on vaja, kui palju on vaja, kus on vaja, millised on võimalused jne. Tihti kaupleb hankejuht kõige manipuleeritavama elemendiga, milleks on hind," jätkab Golubeva.

"Hind on midagi sellist, mis vajab teaduslikku ja matemaatilist lähenemist ning natuke vähem emotsionaalset lähemist. Enne läbirääkimisi peab olema eeltöö väga selge. Analüüsivõime, matemaatika, teadlikkus - need toovad lõpuks tulemuse," soovitab ta.

Kolmas oluline hankejuhi omadus on avatus uuteks õppimisteks. "Miks ma seda omaduseks pean? Kui töötada valdkonnas näiteks 20 või 30 aastat, siis inimestel tekib tihti tunne "ma juba tean". See tapab tihti ära uued võimalused. Innovatiivsus, proaktiivsus ja avatus tuleviku suhtes - need on omadused, mis on heal hankejuhil."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077