Aadu Polli: põhiküsimus on, kas me leiame võimaluse, kuidas tehas ehitada?

Aadu Polli.
Aadu Polli.

Est-For Invest OÜ juhatuse liikme Aadu Polli sõnul on tal väga keeruline rääkida äriplaanist kui sellisest, sest neil sellist klassikalist äriplaani veel pole, küll aga on olemas nägemus, kuidas planeeritav puidurafineerimistehas peaks välja nägema ja toimima.

"Me ei ole veel teinud otsust investeerida, me oleme ainult koondanud grupi investoreid, kes on tegevmeeskonnale andnud ülesandeks leida moodus, kuidas seda kõike mida planeerime, võiks teha," selgitas Polli Äripäeva teemaveebi www.pollumajandus.ee korraldatud konverentsil „Puidutööstuse Äriplaan 2018“.

Enamus sektoris olijaid on lugenud planeeritava puidurafineerimistehase projektist ning neil on olemas ettekujutus millest ja kui suurest asjast käib jutt. Nüüd sai Polli rääkida lahti projekti ajakava, asukohavaliku kriteeriumid ja tootevaliku alused.

"Kui võrdleme näiteks Skandinaavia ja Eesti puidutööstust, on meil selgelt puudu üks tükk, mis tugevdaks sektori stabiilsust. Praeguses ajakavas näeme ette, et 2-3 aastat on erinevatele uurimistele kuluv etapp, ehk kolm aastat on see aeg kus küsimused saavad vastused. Tehase võimalik kõige varasem käivitamise aeg on aasta 2022," rääkis ajalisest plaanist Polli. "Palusime vabariigi valitsusel alustada riigi eriplaneeringuga, riigi eriplaneeringu käigus leitakse tehasele võimalik asukoht. Vastavalt riigieriplaneeringule uuritakse tehase võimalikkust just Suur-Emajõe piirkonnas."

Polli tõi välja asukoha valiku kriteeriumid, milleks on: paiknemine toormeressursi lähedal, maatükk pindalaga 100 hektarit, toimiv logistiline võrgustik maantee ja raudtee näol, ligipääs säästlikku majandamist võimaldavale mageveeressurssile ja oskustööjõu olemasolu piirkonnas.

Polli sõnul on viimasel kümnel aastal toimunud suured muudatused puidurafineerimistööstuses. "Nüüd on tööstusharu jõudnud nii kaugele, et toota saab palju enamat kui varemalt tehti. Meie eesmärk projektiga on see, et ehitada tehas nii, et kõik võimalused jääksid avatuks, et me saaks jooksvalt lisada uusi tootmisüksusi, näiteks biotooteid hakata tootma. Samas saab tehas ise olema terviklik oma lahendustes käivitamise hetkest, see peab olema kohe kaasaegne ja tipptehnikaga, et võiks töötada järgmised 30 aastat," rääkis Polli.

Osale arutelus

  • Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara