Autor: Tööstusuudised.ee • 24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektritootmine langeb, tarbimine kasvab

Elektriliinid.
Foto: Andras Kralla
Eesti elektritoodang oli viimasel neljal kuul võrreldes möödunud aasta sama ajaga languses, tarbimine aga kasvas.

Oktoobris vähenes elektritoodang aastatagusega võrreldes kümme protsenti, kokku toodeti elektrit 960 gigavatt-tundi. Tootmine taastuvatest allikatest vähenes sealjuures 12 protsenti 136 gigavatt-tunnini ja  mittetaastuvatest allikatest kümme protsenti 824 gigavatt-tunnini, teatas Elering. 

Elektritarbimine kasvas möödunud kuul neli protsenti kokku 740 gigavatt-tunnini. Taastuvatest allikatest toodetud elektri osakaaluks sisemaise tarbimise arvestuses kujunes oktoobris 16,3 protsenti. Kuu kokkuvõttes ületas kohalik tootmine elektritarbimist 220 gigavatt-tunni ulatuses.

Elektri kaubanduslik import moodustas tänavu oktoobris kokku 192 gigavatt-tundi, kasvades aastatagusega 119 gigavatt-tunni võrra. Kaubanduslik eksport vähenes samal ajal kolm protsenti 409 gigavatt-tunnini. Elektri impordist 86 protsenti tuli läbi Eesti-Soome ühenduste ja 14 protsenti Eesti-Läti ühenduste kaudu. Elektri ekspordist 77 protsenti läks Lätti ning 23 protsenti Soome. Kuu kokkuvõttes oli Eesti elektrikaubandusbilanss 218 gigavatt-tunni ulatuses ülejäägis.

Läti oktoobrikuu elektritoodang kasvas aastatagusega võrreldes ligikaudu 18 protsenti 618 gigavatt-tunnini. Toodangu kasvu soodustas jätkuvalt kõrge hüdroressursi saadavus - tänavu oktoobrikuus oli keskmine vee juurdevool Läti Daugava jões 813 kuupmeetrit sekundis, aasta tagasi samal ajal oli see 206 kuupmeetrit sekundis. Hüdro- ja tuuleenergia toodang moodustas Läti kogutoodangust 61 protsenti.

Baltikumi summaarne elektritoodang kasvas möödunud aasta oktoobriga võrreldes kokku kaks protsenti, tarbimine kasvas kolm protsenti. Kolme riigi elektribilansiks kujunes defitsiit 428 gigavatt-tunni ulatuses ehk 19 protsenti Baltikumi kogutarbimisest.

Põhjamaades kasvas tootmine kaks protsenti, ent tarbimine vähenes ühe protsendi võrra. Oktoobrikuu bilanss oli 949 gigavatt-tunni ulatuses ülejäägi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077