21. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta hind hakkas langema

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Rio Tinto rauamaagi toodang vähenes, Vale oma rekordkõrgel; rauamaagi globaalne ülejääk suureneb; pliiturul peaks defitsiit kestma 2021. aastani; nafta hind hakkas langema.

Rio Tinto rauamaagi toodang vähenes, Vale oma rekordkõrgel

Globaalne kaevandusfirma Rio Tinto teatas neljapäeval, et nende esimese kvartali rauamaagi toodang langes Austraalias 3 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes), sest kaevandustes on liiga niiske ilm, vahendab Reuters.

Pilbara kaevanduste kogutootmine ulatus 77,2 miljoni tonnini, teatas ettevõte. Terve aasta prognoos jäeti 330-340 miljoni tonni juures samaks.

Rio Tinto ja selle konkurendid, Vale, BHP Billiton ja Fortescue Metals Group peavad toime tulema rauamaagi kiire hinnalangusega, mille on põhjustanud Hiina nõudluse jahenemine.

Tõsi, näiteks Vale rauamaagi tootmine tõusis esimeses kvartalis aga rekordkõrgele. Kokku kasvas see 11 protsenti 86,2 miljoni tonnini.

Rauamaagi ülejääk suureneb

Ülemaailmne rauamaagi turu ülejääk ulatus eelmisel aastal 70 miljoni tonnini. See on rohkem, kui USA terve aasta jooksul tarbib. 2017. aastal võib ülejääk tõusta 90 miljoni tonnini, arvab Citigroup.

Rauamaagi hind jõudis veebruaris 94,86 dollarini tonnist. Alates sellest on hind kukkunud lausa 31 protsenti 65,36 dollarini tonnist (nädala lõikes odavnes hind 3,9 protsenti).

Austraalia valitsus prognoosib, et rauamaak kukub neljandaks kvartalis 55 dollarini tonnist. Järgmisel aastal peaks hind jõudma aga juba 51,6 dollarini tonnist.

Eksperdid: hõbeda hind võib järsult tõusta

Spekulaatorid ja kauplejad jätkasid hõbeda tõusule panustavate positsioonide ostmist juba kolmandat nädalat järjest, vahendab mining.com.

Selle tõttu on paljud ka prognoosimas, et väärismetalli hind võib olla „välja murdmas“. Intesa Sanpaolo panga analüütik Daniela Corsini ütles eile Bloombergile, et hõbeda hind tõuseb aasta lõpuks tõenäoliselt 19 dollarini untsist.

Sellel nädalal odavnes hõbe 3,1 protsenti ja unts maksab 17,98 dollarit. Hõbeda hind on sellel aastal tõusnud umbes 15 protsenti.

Portaali InvestingHaven.com asutaja ja analüütik Taki Tsaklanos ütles, et hõbe võib selle tasemeni isegi varem jõuda. Kui hõbe peaks püsima kolm nädalat 19 dollarist kõrgemal, võib alata taktikaline pulliturg (tõusev turg), ütles ta.

USA Toorainefutuuride Kauplemise Komisjoni andmetest selgub, et tõusule panustavate positsioonide netomaht on tõusnud 105 515 futuuritehinguni. Tegemist on kõrgeima numbriga alates 1993. aastast, mil Bloomberg alustas andmete kogumist.

Oodatakse, et hõbeda tööstuslik nõudlus toetab samuti hindasid. Seda kasutatakse näiteks päikseenergia tööstuses ning erinvaid kasutusvaldkondi on umbes 10 000 (nafta järel teisel kohal). Umbes pool toodangust tarbitakse ära – seda kasutatakse nutitelefonides, telekates, päiksepaneelides kui ka sulamites.

Pliiturul peaks defitsiit püsima 2021. aastani

Plii hinnad on 2015. aasta novembris saavutatud põhjadest tublisti tõusnud, sest mitmeid kaevandusi suletakse ning autotööstuse nõudlus on tugev, vahendab mining.com.

BMI Researchi uues raportis kirjutatakse, et positiivsed faktorid peaksid püsima, mis hoiavad küllaltki väikset defitsiiti kuni 2021. aastani.

BMI, mis on reitinguagentuuri Fitchi üksus, prognoosib, et pliiturg on sellel aastal väikses defitsiidis, sest tootmist vähendatakse ning arenevate riikide nõudlus paraneb. Defitsiit võib 2021. aastaks aga neljakordistuda ja jõuda 70 000 tonnini.

Peamiseks põhjuseks on kaevandustega seotud kapitalikulutuste globaalne vähenemine. See vähendab rafineeritud plii pakkumist.

Hiina toodab umbes 40 protsenti globaalsest rafineeritud pliist. Nüüd on riik võtnud prioriteediks saastatuse vähendamise, mis peaks tähendama, et tootmises tuleb stagnatsioon.

Plii on sellel aastal kallinenud umbes 13 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2160 dollarit.

Teistest toorainetest kallines tsink 1,2 protsenti ja tina lisas 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksis reede lõunaks vastavalt 2632 ja 19 875 dollarit. Alumiiniumi hind tõusis 2,4 protsenti 1943 dollarini tonnist.

Nafta hind hakkas langema

Nafta hind alustas nädalat aga langusega, sest USA naftatootjate puurkaevude arv tõusis viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni, vahendab Äripäev.

Citi Futuresi analüütik Timothy Evans nentis, et USA naftatootjate suhtumist vaadates näib praegu, et nad on üsna veendunud, et ka praeguse hinnataseme juures saab kasumit teenida, ning lülitavad seetõttu julgelt puurkaevud sisse.

USA naftatootmise aktiveerumine on vastukaaluks OPECi ponnistustele lepete kaudu toodangut kärpida. Naftalepe saab aga juunis läbi. Eelmisel nädalal kõlasid kuuldused, et OPECi põhimängija Saudi Araabia on leppe pikendamise poolt. See pani siis ka nafta hinna tõusma.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 5 protsenti ja WTI kukkus 4,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 52,97 ja 50,68 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 0,6 protsenti 580 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077