27. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtimistarkvara toob kasu vaid siis, kui kasutada seda kogu äriprotsessi ulatuses

Monitor ERP Systems AB tegevjuht Morgan Persson peab Eesti turul tegutsemist äärmiselt oluliseks, sest paljud Eesti tootjad teevad Rootsi tootjatega koostööd ning kõige mugavam ja soodsam on seda teha ühtiva tarkvara kaudu.
Foto: Monitor ERP Systems AB
Enamik tänapäeva majandustarkvarasid kipub keskenduma raamatupidamisandmete analüüsile ja prognoosile. See on sobiv kaubandus- ja teenindusettevõtetele, kuid tootmisfirmade puhul loob väärtust siiski lahendus, mille südameks on toode ja tootmine.

Spetsiaalselt tootmistele loodud Monitori ärijuhtimistarkvara ametlik esindaja Eestis on alates 2016. aastast Rocksoft OÜ, mis seni oli tuntud kui aastakümnete pikkuse kogemusega Oracle’i äritarkvarade esindaja. Ettevõtte arendusjuhi Tarvi Tara sõnul on nende ettevõttes inimesi, kes on varem oma töös Monitori kasutanud ning suurepärane isiklik kogemus oli üks põhjus, miks nad otsustasid hakata Monitori juurutama ja tuge pakkuma. Eestis on viinud oma tootmise Monitori tarkvarale üle rohkem kui 40 ettevõtet.

Rootsis aastakümneid arendatud Monitor ERP on spetsiaalselt tootmisettevõtetele mõeldud juhtimistarkvara, mille keskseks punktiks on toode ning kõik seda otseselt mõjutavad protsessid nagu müük, ostmine, laohaldus, tootmine, töökoja info on väga hästi sellega integreeritud. Tegemist on kõiki vajalikke tootmisettevõtte ülesandeid täitva valmislahendusega, mida ei arendata vastavalt kasutaja spetsiifilistele vajadustele erinevalt teiste, platvormidel baseeruvate tarkvaradega. Tänu sellele võtab nii Monitori juurutus kui ka hilisem versioonivahetus oluliselt vähem aega. Juurutusajaks on keskmiselt 4–6 kuud. Uue ERP lahenduse kasutuselevõtul on soovituslik arvestada 20–30% projekti maksumusest peenhäälestuse peale, mida tehakse tavaliselt ühe aasta jooksul pärast programmi kasutuselevõttu. Kui levinumate ERP lahenduste puhul võib versiooniuuendus olla võrdväärne uue juurutusega nii aja kui ka investeeringu mahult, siis Monitori versiooniuuendus võtab aega 1–2 päeva ja ka kulud sellele on vastavad.

Monitor katab ära kõik tootmisettevõtte edukaks tegutsemiseks vajaliku: müügi, alates päringutest, pakkumisest, kuni tellimuste ja kliendihalduseni, materjalide vajadused, tööaegade arvestuse, ostusoovitused ja laohalduse, kusjuures ühe ettevõtte laod võivad asuda erinevates kohtades ja isegi erinevates riikides. Tootmise moodulis on väga hästi lahendatud töökeskuste haldus, kust saab reaalajas otse programmist infot seadmete ning tööriistade hooldus- ja remondivajaduse kohta. Kujundlikult öeldes saab seadmed varustada virtuaalse spidomeetriga, mis aitab pidada õigel hooldusvälbal silma peal.

Kas teie toote omahind on piisav?

„Asendamatud on programmist reaalajas saadavad erinevad analüüsid, mis vastavad muuhulgas küsimustele, kui efektiivne on konkreetne tootmistöötaja ning kas toote omahind on piisav või millises tootmise tsüklis on ettevõtte kõige ebaefektiivsem,“ selgitab Tarvi Tara. „Tegemist on tootmise juhtimise tarkvaraga, mis aitab tõesti tootmist arendada ja edendada.“

Kütuseelementide tootja Elcogen ASi tehasejuhi Shamil Nadyrovi sõnul äratas Monitori puhul usaldust juba see, et tegemist on tugevate tootmisettevõtete poolt kasutatud tuntud Rootsi tarkvaraga. „Muljet avaldas, et Rocksofti meeskond viis enne tarkvara juurutuse algust end meie väga spetsiifilise ja keeruka tootmisega kurssi ning samamoodi tehti ka meile selgeks kõik detailid, millist kasu Monitor meile toob. Kokkuvõttes võib öelda, et juurutusprotsess läks kiirelt ning probleemideta, kõik vajalikud andmed sai ladusalt üle tuua ja uus tarkvara toetab igati meie igapäevategemist – tootmist. Hoiame kokku kulusid, oskame senisest paremini planeerida ning kogu tootmine on reaalajas mõõdetav.“

Monitor katab ära kõik tootmisettevõtte edukaks tegutsemiseks vajaliku. Eestis esindab Monitori tarkvaralahendust Rocksoft OÜ.
Foto: Monitor ERP Systems AB

Monitor ERP Systems AB tegevjuht Morgan Persson peab Eesti turul tegutsemist äärmiselt oluliseks: „Paljud Eesti tootjad teevad Rootsi tootjatega koostööd ning kuna meie tootmisettevõtetest üle 2500 ehk ligi kolmandik kasutab igapäevases töös Monitori tarkvara, on neil väga mugav teha koostööd ühise programmi kaudu. Meiega on ühendust võtnud nii mõnigi Skandinaavia ettevõte, paludes meil pakkuda oma lahendusi Eestisse. Täna on meil rõõm tõdeda, et oleme saanud Rocksofti näol endale tugeva partneri.“

Monitor ERP Systems AB on pika ajalooga ettevõte, kus töötab 170 inimest. „Me ei ole ülearu suur firma, mis annab teatud paindlikkuse tegeleda iga kliendiga ning anda neile võimalus rääkida kaasa Monitori arengus. Kui tellija tuleb tarkvara juures välja briljantse ideega, mis võiks aidata ka teisi ettevõtteid, saab sellest kindlasti tulevikus standardfunktsioon. Me kuulame alati oma kliente.“

Tarkvarajuurutus ei ole koolitus!

Tänu aastatepikkusele Oracle ärijuhtimistarkvaraga tegelemisele on Rocksoftil suured juurutustöö ja klienditoe kogemused. Monitoriga tegeleb ettevõte alates 2016. aasta keskpaigast ning kõik vastav meeskond on ka ise reaalse tootmise ja tarneahela kogemusega nii Eestis, Euroopas kui ka näiteks Ameerikas. Tarvi Tara sõnul on nende kliendid Monitori juurutamisel ja kasutamisel toonud välja ainult positiivset, kuid lisab, et kindlasti on turul ka kliente, kes on varasemalt omale Monitor ERP tarkvara muretsenud, kuid ehk ei kasuta Monitori veel täielikult ning julgustab neid Rocksoftiga ühendust võtma.

Monitor on väga hea lahendus nii projektipõhistele kui ka masstootjatele, olenemata ettevõtte suurusest või valdkonnast, olgu tegemist metalli-, puidu-, keemia- või tekstiiliettevõtetega. Rocsoftil on kogemusi paljude erinevates valdkondades ning nad saavad kindlasti abiks olla, kui kellelgi peaks olema kasutusele võetud tarkvara kohta küsimusi või probleeme. ERPi kasutusele võtva ettevõtte juhtkond peab olema kõrgelt motiveeritud ning mõistma, et uue tarkvara juurutamiseks on vaja ettevõtte sisesele juurutusmeeskonnale võimaldada piisavalt vaba ressurssi. Tootmise, müügi- ja ostuprotsessi eest vastutavad töötajad peavad saama aega tarkvara juurutamiseks. Poole vinnaga pole mõtet tarkvara juurutada.

"Täna on meil rõõm tõdeda, et oleme saanud Rocksofti näol endale tugeva partneri."

Samamoodi on siin oma osa ka juurutajatel, kes peaks seisma hea sellele eest, et kõik osapooled täidavad oma kohust. Seejuures tellija kohus pole mitte arveid maksta, vaid projektimeeskonnas osalemine, töötajate motiveerimine ning tarkvara reaalne kasutusele võtmine. Kes on valmis pühenduma, nende jaoks on äritarkvara juurutamine ka edukas. Juurutamine ei tohi venida liiga pikale ja jääda lohisema, kuid ei tohi ka toimuda liiga kiirelt. Iga ettevõtte puhul projekti optimaalne kestvus varieerub, et omandada vajalikud teadmised tööks uues ERPis. Uue tarkvara edukas kasutuselevõtt tähendab tihedat koostööd kõigi osapoolte vahel.

Kui tuleb kätte aeg mõelda versioonivahetusele, siis sellele kulub Monitori puhul tunde, keerukamatel juhtumitel paar päeva. Kasutaja töölaud on Monitoris alati ühesugune, uute versioonidega lisandub vaid uusi funktsioone, kuid üldpilt on alati sama.

„Monitori eesmärk on anda kõigile tootmisettevõtetele võimalus töötada ühesuguses, efektiivses, kõiki vajadusi katvas ning integreeritavas tarkvaras. Lahendus on saadaval 13 keeles ehk piltlikult öeldes, kui Eesti ettevõte teeb Monitoris pakkumust eesti keeles, saab norralane selle kätte juba oma emakeeles,“ räägib Tarvi Tara. „Nii laabub koostöö erinevate ettevõtete vahel lihtsamini ning ühtne tarkvara toetab kõigi tööd. Meie soovime edendada Eesti majandust ning Monitor on kindlasti üheks tugevaks tööriistaks selle juures.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077