Autor: Harro Puusild • 3. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erik Sakkov: maailmal on Eesti juhtidest täiesti ükskõik

Erik Sakkov
Foto: Raul Mee
Kurb vastus küsimusele, mida maailm meie juhtidest arvab, on see, et neil on täiesti ükskõik, ütleb endine Tallinna Lennujaama juht Erik Sakkov, kes esineb 2. ja 3. märtsil Pärnu Tarneahelakonverentsil.

Kui küsida alustuseks üldisemalt, siis millised läbirääkijad Eesti juhid Teie hinnangul on? Kuidas muu maailm meid selles osas näeb?

Jajah, see on põhiküsimus: mida nad meist arvavad? On küll kurb vastata, aga mis seal ikka: neil on meist täiesti ükskõik. Ise me arvame enda kohta, et oleme ausad, järjekindlad ja põikpäised. Ka sellest on meie vestluspartnereil täiesti ükskõik.

Võib öelda, et läbirääkimised on ja on olnud suur osa Teie tööst. Kuidas läbirääkimisteks tavaliselt valmistute?

Sõltub. Kui lähen uut klienti püüdma, siis proovin end tema olukorda panna ja tema eest mõelda. Proovin valmistuda selleks, et teda inspireerida (ja see tähendab hästi paljusid asju esmamulje jätmisest ja geograafiatunnist kuni tulevikuprojektsioonideni välja). Enne minuga kohtumist polnud tal ju aimugi, et ta võiks ühel päeval tõsiselt kaaluda seda, mida ma pakun.

Erik Sakkov esineb 2.-3. märtsil toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil teemal "Läbirääkimiste valu ja võlu lennunduses, laevanduses ja panganduses". 

Vaata lisainfot SIIT.

Kui lähen „vorstijuppi saagima“ (näiteks hinnaläbirääkimistele), siis soovin endale pikka meelt ja ogarat järjekindlust, häbitut võimet ikka ja jälle, kõigest hoolimata, taas teema juurde naasta ja oma soovi edendada. Samas uurin hoolega, kui kaugele ma enda ettevõtte poolt kompromissidega minema soostuksin ja milliseid kõrvalteemasid saaksin põhiteema edendamiseks ja ühishuvide otsimiseks lauale tõsta. Teen endale „mängulaua“ lihtsaks ja arusaadavaks. Nii tean oma mänguruumi.

Kas läbirääkimistel on edukamad need juhid, kes kasutavad meeldivat ja sõbralikku stiili, või need, kes lähenevad rohkem jõulisemalt ja agressiivsemalt?

Vastaksin nii, et agressiivselt „välja pekstud“ diil ei püsi nagunii. Win-win on see, mida peab otsima. Ja win-wintähendab seda, et mõlemad võidavad. Mis omakorda tähendab seda, et ei ole mitte mingit vahet, kuidas sellise kauni tulemuseni jõuti.

Palun andke kolm nõuannet, kuidas läbirääkimistel edukam olla? Mida peaks kindlasti alati arvestama? 

Valmistuge ja õppige. Inspireerige oma vestluskaaslast. Olge järjekindel, ent võimeline kohanema. (Püsiva) tulemuse saavutate siis, kui mõlemad võidavad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077