Autor: Tööstusuudised.ee • 31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohtma: masinatööstuse tulevik ei saa olema kerge

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Indrek Rohtma tuleb masinasektori konkurentsis püsimiseks teha palju investeeringuid ja panustada haridusse.
Foto: Martin Kivimäe
Masinatööstuse kui riigile ühe olulise sektori tulevik ei saa kerge olema, sest palju on vaja investeeringuid nii seadmetesse kui inimestesse, ütleb Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma liidu 80. juubeli eel.

Eesti Masinatööstuse Liit tähistab 16. juunil oma 80. juubelit ja korraldab selle sündmuse auks oma liikmetele ja partneritele konverentsi „Eesti Masinatööstuse Liit 80“. Tööstusuudised.ee uuris liidu tegevjuhilt Indrek Rohtmalt, milline on masinatööstuse hetkeseis Eestis.

Masinaliit saab 80. Indrek, palun meenuta, millised on liidu viimase aasta suurimad kordaminekud?

Kõige suurem kordaminek on kindlasti uute liikmete lisandumine meie organisatsiooni, mis aitab kaasa suuremale esindatusele sektoris ja annab juurde jõudu suhtlemisel riigi instantside ja koostööpartneritega.

Üks suuremaid kordaminekuid on ka tööstuse rohelise raamatu valmimine ja selle valmimisse panustamine. Loodan, et see võetakse ka kasutusele, mitte ei jäeta riiulile tolmu koguma. 

Kuidas prognoosid masinatööstuse tulevikku Eestis? Kas valdkonna panus meie majandusse kasvab?

Liit kasvab kindlasti edasi, seda tendentsi on praegu näha ja tunda. Huvi liidu tegemiste vastu on suur ja eks selle mängib kaasa liidu muutumine oluliselt avatumaks ja pildil olevaks.

Masinatööstuse kui riigile ühe väga olulise sektori tulevik ei saa kerge olema. Palju on vaja investeeringuid nii seadmetesse kui inimestesse. Vajame järjest rohkem oskustööjõudu, kes tulevad toime keeruliste seadmetega ja liinidel töötamisega. Sektor areneb pidevalt ja suundub allhankeahelas ülespoole, aga lihtne see ei ole. Seega loodame, et masinatööstus suudab püsida konkurentsis ja areneda.

Masinatööstuse panus Eesti majandusse kasvab kindlasti. Sest mida targemaid tooteid me teeme ja mida kõrgemale suudame tõusta allhankeahelas seda suurem raha nii maksude kui tarbimisega siia jääb.

Millised on masinatööstuse suurimad mured, mille tõrjumiseks tuleb täna eriti rõhku pöörata?

Tööjõud ja veelkord tööjõud. Siia peavad panustama nii liit, kutseõppeasutused, ülikoolid kui riik. Peame koolitama järjest paremaid spetsialiste. Aga hetkeolukord on kriitiline, masinaehituse erialasid asutakse õppima vähe ja ka nendest vähestest langevad paljud enne kooli lõpetamist välja.

Ja mis sama tähtis, sektor vajab pidevaks arenguks suuri investeeringuid ja sellega on Eestis samuti probleem. Ei piisa ühe seadme vahetamisest tehases, vaatama peaks tootmisprotsessi tervikuna ja võib-olla terveks tootetsükliks uued seadmed soetama.

 

PANE TÄHELE! 

Eesti Masinatööstuse Liit korraldab juubeli puhul konverentsi „Eesti Masinatööstuse Liit 80“, mis toimub 16. juunil Dvigateli endises peakontoris Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor. Tutvu täpsema kavaga ja registreeri konverentsile SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077