28. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind ületas 50 dollari taseme

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Goldman Sachs: rauamaagi ülepakkumine kasvab veegli; USA eluasemeturg pani vase hinna tõusma; kulla hind on langenud kaheksa päeva järjest; Hiina haare koobaltiturul laieneb; nafta ületas 50 dollari taseme.

Goldman Sachs: rauamaagi ülepakkumine kasvab veelgi

Goldman Sachs hoiatas, et globaalsel rauamaagi turul hakkab ülepakkumine veelgi kasvama, sest kaevandajad suurendavad oma tootmismahte. Investeerimispank prognoosib, et hind langeb uuesti alla 40 dollari tonnist.

„Me ootame, et meritsi veetava rauamaagi mahtude kasv tõstab varusid ka sadamates,“ ütlesid Goldmani analüütikud reedel. „Varud hakkavad suurenema, sest 2016. aasta teises pooles tootmine suureneb ning Hiina nõudlus väheneb.“

Rauamaagi hind langes neljapäeval alla 50 dollari ja jõudis madalaima tasemeni alates veebruarist. Veebruarist kuni aprillini kallines rauamaagi hind ligi 70 protsenti, sest Hiina krediidimahtude suurenemine tõstis ka terase hindu. Lisaks sellele olid mängus ka spekulandid, kes panustasid hinnatõusule.

21. aprillil tipu saavutanud tooraine hind on praeguseks langenud juba 30 protsenti.

USA eluasemeturg aitas vasel kallineda

Vase hind aga kallines, sest paranev USA eluasemeturg tekitab nõudluse ka kaablite ja juhtmete järele, mida valmistatakse vasest, vahendab Bloomberg.

Kodude hinnad kallinesid USAs esimeses kvartalis 5,7 protsenti, selgub valitsuse andmetest. Kodulaenude taotluste hulk tõusis eelmisel nädalal 2,3 protsendi võrra ning teisipäeval selgus, et uute kodude ostmine tõusis aprillis kõrgeima tasemeni alates 2008. aastast. Ehitus moodustab 30 protsenti globaalsest vasenõudlusest, ütles Nick Pickens Wood Mackenzie’st.

„Eluasemeturg annab meile aimu, et vase nõudlus võiks kasvada,“ ütles Optionsellers.com’i asutaja James Cordier. „Vask on viimasel ajal palju vatti saanud.“

Vase hind tõusis nädalaga 1,8 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 4661 dollarit.

Kulla hind on langenud kaheksa päeva järjest

Kulla hind on reedel langemas juba kaheksandat päeva järjest, sest USA dollar on kallinemas ning intressimäärade tõstmise tõenäosus kasvamas, vahendab MarketWatch.

Juunikuiste kullafutuuride hind langes sellel nädalal 4,8 protsenti 1213 dollarini untsist, mis on kahe kuu madalaim tase. Kuu algusest alates on hinnad langenud ligi 7 protsenti.

Peamiselt on kollasele metallile survestavalt mõjunud asjaolu, et intressimäärade tõstmise tõenäosus on kasvanud. Nimelt on levima hakanud arvamus, et Föderaalreserv plaanib juunis siiski intresse tõsta. Paljude analüütikute sõnul on majandusandmed selleks piisavalt head. Föderaalreserv tõstis intressimäärasid viimati eelmise aasta detsembris.

Intressimäärade tõstmine suurendaks nõudlust dollarite vastu, mis survestab omakorda väärismetallide hindu, sest need ei paku intresse ega dividende.

Hõbeda hind langes nädalaga 5,3 protsenti ja untsi eest tuleb välja käia 16,21 dollarit.

Teistest toorainetest langes tina hind 4 protsenti ning tsink kallines 0,9 protsenti. Kummagi tonn maksis reede pärastlõunaks vastavalt 15 850 ja 1876 dollarit.

Alumiiniumi hind tõusis 0,7 protsenti ja tonni eest tuleb maksta 1555,5 dollarit. Metalli hinnatõus on tingitud eelkõige sellest, et maailmas on defitsiit, sest nõudlus kasvab kiiremini kui pakkumine. USA suurima alumiiniumitootja andmetel kasvab see aasta nõudlus 5 protsenti, aga tootmine tõuseb vaid 2 protsendi võrra.

Nikkel odavnes 1,9 protsenti ja tonn maksis reedeks 8395 dollarit.

Hiina haare koobaltiturul laieneb

Hiina suurim molübdeenitootja China Molybdenum teatas selle kuu alguses, et ostab Aafrika ühe suurima vasekaevanduse. Üks asi on aga selge – ainult vase pärast seda ei tehtud, kirjutab Financial Times.

2,65 miljardi suurune tehing Kongo kaevanduse ostmiseks on mõeldud selleks, et kindlustada Hiina varustamine koobaltiga. Tegemist on toorainega, mis on väga tähtis elektriautode ehitamisel.

Tenke kaevanduses on maailma ühed suurimad vase- ja koobaltivarud. Selle ostmine näitab, et Hiina ettevõtted tahavad patareide valmistamiseks vajalike materjalide turul võtta liidripositsiooni. Riik ise tahab pikemas perspektiivis aga saastavatest tööstustest aina rohkem loobuda.

Ettevõtted, mis teevad autotootjatele akusid, on järjest enam sõltuvad Hiina kontrolli all olevast pakkumisest. „Suurem osa koobaltist läheb otse Hiinasse,“ ütles konsultatsioonifirma CRU analüütik Edward Spencer. „Nende globaalne haare on väga suur.“

Nafta hind üle 50 dollari barrelist

Brenti toornafta hind kerkis enam kui poole aasta jooksul esimest korda üle 50 dollari barreli kohta, sest USA naftavarud vähenesid.

Brenti toornafta hind tõusis neljapäeval esmakordselt üle 50 dollari taseme, sest USA varud kahanesid läinud nädalal 4,23 miljoni barreli võrra. See ületas kahekordselt analüütikute prognoose, vahendab Bloomberg.

Uudistekanali teatel on rünnakud Nigeerias vähendanud sealset tootmist 20 aasta madalaimale tasemele, Venetsueela on elektrikatkestuste tõttu hädas toodangu säilitamisega ja Kanada tootmist on pidurdanud metsatulekahjud.

Brenti hind on jaanuari põhjast kallinenud ligemale 80%, sest on märke, et globaalne ülepakkumine väheneb.

Ka bensiini hind tõuseb tublisti. Nädalaga kallines Rotterdami 95 bensiini hind  7,2 protsendi võrra ning tonn maksab 536 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077