20. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dollari tugevnemine survestab tooraineid

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind võib püsida pikemat aega madalal; dollari tugenvemine survestab tooraineid; rauamaagi hinnalangus jätkub; päikseenergia kiire kasv vajab hõbedat; nafta hinnatõus jätkub.

Vase hind võib püsida pikemat aega madalal

Vase hind püsib madalal tõenäoliselt veel kaks aastat, teatas Tšiili kaevandufirma Antofagasta uus juht. Neljapäeval kukkus vase hind madalaima tasemeni alates veebruarist.

Turu ülejäägiks kujuneb sellel aastal umbes 300 000 tonni, sest Hiina nõudluse kasv aeglustub 2 protsendini, ütles Ivan Arriagada, kes sai Suurbritannia börsil noteeritud kaevandusfirma juhiks eelmisel kuul.

Toorainete hinnad on märtsikuistest tippudest taanduma hakanud. Esimese kvartali teises pooles suurenes Hiinas järsult krediidi maht, mis viis toorainete impordi rekordkõrgele.

Hiina importis aasta alguses ka suurtes kogustes vaske ja varude kulutamine võtab kaua aega, ütles Standard Charteredi analüütik Nicholas Snowdon.

Nädalaga langes vase hind 0,7 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 4580 dollarit. Märtsis tõusis hind üle 5000 dollari tonnist. Alates 2011. aastast on vase hind pakkumise kasvu tõttu langenud rohkem kui poole võrra.

Alumiiniumi nõudlus kasvab kiiremini kui pakkumine

Globaalne alumiiniumi nõudlus kasvab 2016. aastal 5 protsendi võrra. Tootmine kasvab vaid 2 protsenti, mis tähendab, et turul on 1,1 miljoni tonni suurune defitsiit, teatas USA suurim alumiiniumitootja Alcoa.

Lähis-Ida ja Põhja-Ameerika tarbimine tõusis esimeses kvartalis 5 protsendi võrra. Saudi Araabias kasvas nõudlus lausa 12 protsenti, teatas Aluminium Bahrain investoritele tehtud esitlusel.

Maailma suurimad alumiiniumimaagi varud on Guineas – kokku 7,4 miljardit tonni. Riigis toodetakse aga vaid 6 protsenti maailma toodangust, sest infrastruktuur on kehv ning maapõue uurimine on raskendatud.

Alumiiniumi hind on viimase kuue kuu jooksul olnud tõusutrendis, peamiselt defitsiidi tõttu. Reede hommikuks maksis tonn 1545 dollarit.

Päikseenergia tööstus vajab hõbedat

Hõbeda nõudlust tõstab suhteliselt värske tööstusharu – päikeseenergia. Päikesepaneelide arendamisse, paigaldamisse ja valmistamisse tehtavad investeeringud on jõudnud rekordtasemeteni.

Fotoelektriliste seadmetega seotud nõudlus hõbeda järele kasvas eelmisel aastal lausa 23 protsenti, selgub Thomson Reutersi andmetest.

Kontrastina võib välja tuua, et fotograafia puhul on hõbeda nõudlus tugevalt langenud. Sajandivahetusel jõudis nõudlus rekordini, aga nüüd on see tagasi 1990. aasta tasemel.

See tähendab, et hõbe võiks olla üks toorainetest, mis saab kasu taastuvenergia võidukäigust. Võitjate seas on ka vask, mida kasutatakse juhtmetes ja kaablites ning liitium, mida kasutatakse patareides.

Päikeseenergiast toodetava energia maht ulatub 2020. aastaks 605 gigavatini, selgub Bloomberg New Energy Finance’i andmetest.

„Kümme aastat tagasi läks väga väike osa hõbedast päikesepaneelidesse,“ ütles hõbeda kaevandaja Coeur Miningu tegevjuht. „Nüüd moodustab see järjest suurema osa nõudlusest ja sellest võib kujuneda midagi suurt.“

Hõbeda hind on aasta algusest alates tõusnud 21 protsenti 16,53 dollarini untsist.

Rauamaagi hinnalangus aga jätkus – nädalaga kukkus tonnihind 2,9 protsenti 53,47 dollarini. Napi paari nädalaga on tooraine hind langenud juba üle 20 protsendi.

Ekspertide sõnul võiks hinnalangus jätkuda, sest pakkumine suureneb ning Hiina nõudlus jahtub.

„On tõenäoline, et pakkumine kasvab aasta teises pooles, seega võib olukord halveneda,“ ütles Tata Steelis rauamaagi varude hankimisega tegelev Rajiv Mukerji Bloombergile.

Üldiselt langes ka teiste tööstusmetallide hind, sest dollar on taas suuna üles võtnud. Tsingi hind langes 0,5 protsenti 1860 dollarini tonnist ja tina odavnes 1 protsendi 16 510 dollarini tonnist.

Nikli hind langes aga 0,9 protsenti ja tonni eest tuli reede hommikul välja käia 8555 dollarit.

Nafta hinnad tõusevad edasi

Nafta hinnad jätkavad aga tõusu. Brenti toornafta lisas sellele nädalal 3 protsenti ja WTI kallines 5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks 49,18 ja 48,64 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind on viimase kolme kuu jooksul tõusnud juba ligi 60 protsenti. Reede hommiku maksis tonn 500 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077