6. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind langes, bensiin tõusis

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind võttis suuna alla; rauamaak langes 12 protsenti; tööstusmetallide turu põhinäitajad ei õigusta hinnatõusu; hõbeda nõudlus rekordkõrgel; nafta hind langes, aga bensiini hind tõusis.

Vase hind võttis suuna alla

Vase hind langes rohkem kui kahe nädala madalaima tasemeni, sest investorid kardavad, et Hiina nõudlus ei ole ülepakkumise lõpetamiseks piisavalt hea, vahendab Bloomberg.

Märtsis importis Hiina rekordilises koguses vaske. Nüüd arvatakse, et importi hakatakse vähendama, sest riigisisesed varud on paisunud suureks, teatasid investeerimisfirmade Macquarie Groupi ja Jinrui Futuresi analüütikud. Riigi vasetoodang püsib aga eelmise aasta tasemel.

„Pakkumine ei ole nõudlusega sugugi tasakaalus,“ ütles Long Leaf Trading Groupi strateeg Tim Evans. „Majanduskasv ei ole väga kiire. Vask on üks kasvu baromeetritest – loid majandus avaldub ka vase hindades.“

Vase hind langes 2,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 4785 dollarit.

Vase hind tegi aprillis viimase aasta parima kuu. Nimelt hakkas Hiina tööstussektor stabiliseeruma ning spekuleeriti, et nõudlus võiks paranema hakata.

„Me olime natuke ennatlikud ning hinnatõus ei toimunud turu põhinäitajate muutuste tõttu,“ ütles Societe Generale analüütik Robin Bhar. „Tegemist oli spekulatiivse tõusuga, mida toetas Hiina majandusandmete paranemine. See on ka põhjus, miks uuesti langus algas.“

Rauamaagi hind kukub robinal

Rauamaagi hind langes sellel nädalal nelja aasta kiireimas tempos. Peamiselt oli langus seotud Hiina otsusega piirata tooraineturul spekuleerimist.

62 protsendilise sisaldusega rauamaagi hind langes nädalaga 12 protsenti 58,29 dollarini tonnist. See on suurim odavnemine alates 2011. aasta oktoobrist.

Aprillis jõudis tooraine 15 kuu kõrgeima tasemeni. Hind on aga taandunud, sest Hiina regulaatorid ja börsid otsustasid piirata tooraineturul toimuvat spekuleerimist. Paljuski tänu spekuleerimisele on rauamaagi hind viimaste kuude jooksul nii palju kõikuma löönud. Sarnaselt vasele kerkisid esile ka Hiina nõudluse probleemid.

Goldman Sachs teatas sellel nädalal, et tõstab rauamaagi hinnaprognoosi. Samas on investeerimispank jätkuvalt seisukohal, et praegune hinnatõus ei ole õigustatud ning turu põhinäitajad pole muutunud. Nende hinnangul maksab rauamaagi tonn neljandas kvartalis keskmiselt 40 dollarit.

Nõudlus hõbeda vastu tõusis rekordkõrgele

Hõbeda nõudlus jõudis eelmisel aastal rekordilise tasemeni. Müntide, kangide, ehete ja päikesepaneelide tugev nõudlus viisid müügi 1,17 miljardi untsini.

Üleüldiselt on hõbeda turul kolmandat aastat järjest defitsiit, selgub World Silver Survey raportist. Raporti kohaselt tekkis defitsiit selle tõttu, et taaskasutusse läks vähem hõbedat ning füüsilise metalli nõudlus kasvas järsult.

Ehete valmistamiseks müüdi eelmisel aastal kokku 226,5 miljonit untsi hõbedat. Hõbedast lauanõude ning muude tarvete valmistamiseks kulus 62,9 miljonit untsi. Kõige suurem oli tööstuse nõudlus – kokku 50 protsenti tervest füüsilise hõbeda turust (589 miljonit untsi).

Hõbeda hind tõusis nädalaga 1,3 protsenti 17,44 dollarini untsist. Kulla hind lisas 1,7 protsenti ja untsi eest tuleb maksta 1281 dollarit.

Peaaegu kõik tööstusmetallid olid sellel nädalal odavnemas. Tsingi hind langes 1,3 protsenti 1861 dollarini tonnist. Alumiinium kaotas 2 protsenti ja tonn maksab 1608,5 dollarit. Mõne kuu lõikes on alumiiniumi hind siiski tõusnud, sest alumiiniumi varud on vähenemas.

Nikli hind odavnes 1,9 protsenti ja tonn maksis reede pärastlõunaks 9020 dollarit. Ainukesena tõusis tina hind (1,6 protsenti).

Nafta hind langes, aga bensiini hind tõusis

Nafta hinnad olid sellel nädalal langemas. Brent odavnes 5 protsenti 44,85 dollarini barrelist ning WTI langes 2,7 protsenti 44,24 dollarini barrelist. Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 2,6 protsenti 476 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077