Autor: Harro Puusild • 16. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prognoos: Eesti tööjõukulud jätkavad tõusu ja on probleemiks ka tulevikus

Excedea partner Mikael Orkomies.
Foto: Erakogu
Eestiga konkureerivad kõik riigid peale Põhja-Korea ja ka tulevikus on Eesti kitsaskoht tõusvad tööjõukulud, arvab Excedea partner Mikael Orkomies, kes esineb 10.-11. märtsil ka Pärnu Tarneahelakonverentsil.

Millised riigid konkureerivad Eestiga investeeringute pärast? Kõik riigid maailmas välja arvatud Põhja-Korea. Kui vaadata tööstusinvesteeringuid ja geograafiliselt kitsamalt, siis Leedu, Poola ja Balkanimaad, kaasa arvatud Rumeenia ja Bulgaaria, osutavad tihedamat konkurentsi.

Oskad sa tuua 3 soovitust nii riigile kui ettevõtetele? Eesti tööjõukulud ilmselt tõusevad ka tulevikus ja tööjõu saadavus jääb ka tulevikus kitsaskohaks. Ajal, mil intressid on negatiivsed, oleks piltlikult öeldes kasulik võtta laenu, kaevata raha maha ja pärast laenuperioodi lõppemist anda sellest ainult osa tagasi. Päris elus ettevõte laenu pangast miinusintressiga ei saa, aga siiski intressid on madalad ja see võimaldab investeerida tootlikkuse tõstmisse. Tootlikkuse tõstmine vähendab tööjõukulu ja leevendab tööjõu saadavust.

Et püsida konkurentsivõimelise riigina, tuleb Eesti riigil vältida paksuks söömist. Tuleb süüa ainult nii palju, kui teenitakse, sest muidu ootab ettevõtteid ees kägistamine Põhjamaadest tuttava maksukoormusega. Viimastel aastatel on olnud näha ohumärke sellest, et tahetakse jagada rohkem, kui sellel hetkel teenitakse. Veel pärast viimaseid valimisi võitsid vana joone toetajad, aga kui Eestil läheb jätkuvalt hästi, võib järgmisel korral olla jälle sammu võrra raskem püsida tagasihoidlikuna. Teades, et poliitikud on ülemaailmselt väga viletsad kulude kärpijad, sest sellel juhul neid enam tagasi ei valita, on ettevõtete perspektiivist parem kulusid üldse mitte tõsta.

Pärnu Tarneahelakonverentsi kavaga saad tutvuda SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077