• 22.04.14, 10:35
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Soorm: lihatootmises jätkub mõõdukas tootjahinna tõus

Rakvere lihakombinaat AS ja Tallegg AS juhatuse esimees Teet Soormi sõnul tootjahinnahindeksi langus nimetatud ettevõtetele mõju ei avalda. Neid mõjutab enim söödahind, mis pigem kallineb.
Soorm rääkis, et Rakvere ja Tallegg on seotud loomakasvatusega ning tarnekett algab sea- ja kanasöötadest, mille söödahind mõjutab liha omahinda kõige rohkem.
“Söödahindade osas globaalsel turul odavnemist ette näha ei ole, pigem on uuel hooajal oodata kallimat söögihinda,” nentis Soorm.
Tootjahinda on Soormi hinnangul viimasel ajal mõjutanud ka kasvanud tööjõukulud, mida on omakorda leevendanud sooja talve mõju energiakuludele. Veel soodsamat talve ja madalamaid energihindu ei julge Soorm aga ennustada.

Artikkel jätkub pärast reklaami

“Pikemas perspektiivis jätkub lihatootmises tootjahinna mõõdukas tõus. Meie ülesanne on olla efektiivsemad ja turustada rohkem nii Eesti kui ka eksportturgude tarbijale lisaväärtusega tooteid,” lausus Soorm.
Ukraina kriisil otsene mõju Rakvere lihakominaadi ja Talleggi müügile Soormi sõnul puudub. Kaudsemalt mõjutab neid Euroopa Liidu ja Venemaa vaheline veniv patiseis sealiha ekspordikeelu osas. Samuti EL-Ukraina assotsiatsioonileping, mis avab pikas perspektiivis euroliidu turu Ukraina põllumajandustoodangule.
Kuna Euroopas on Soormi sõnul Venemaale ekspordikeelu tõttu arvestatav sealiha ületootmine, püsivad tooraine hinnad vähemalt lühiajaliselt suhteliselt madalal.
Statistikaamet tetas eile, et tööstustoodangu tootjahinnaindeks vähenes märtsis võrreldes veebruariga -0,9% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga -2,6%.
 
 
 

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 25.08.25, 09:00
Täppismehaanika ja automatiseerimine terviklahendusena
Steelhouse Group Estonia OÜ ja 1UP Technology OÜ viisid koostöös Estoveri piimatööstusega ellu uue riivjuustu ja juustukuubiku transpordiliini projekti. Eesmärk oli luua uuenduslik, retseptipõhiselt konfigureeritav ja automatiseeritud tootmisliin, kus toimuks automaatne maitseainete ja muude lisandite doseerimine, samuti ka liinide automaatne pesemine. Lahendus pidi olema lihtsalt hallatav ja suuteline vajadusel korrigeerima inimlike vigade tõttu tekkinud sisendvigu – tänu nutikale juhtloogikale ja paindlikule automatiseerimissüsteemile.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele