Autor: Raigo Neudorf • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michele Macri: tootmise jälgitavus muutub üha olulisemaks

ASi Proekspert tööstusautomaatika valdkonna IT-inseneri Michele Macri sõnul muutuvad tööstusettevõtted oma tootmisprotsesside jälgitavuse teemal aasta-aastalt üha teadlikumaks.

Tema sõnul on mõnedes sektorites – näiteks toiduainetööstuses – jälgitavusega seonduv olnud alati kuum teema. Samas on hakanud ka teiste valdkondade ettevõtted aru saama kasuteguritest, mida pakub tootmisele ja toodetele erinevate protsesside parem jälgimine.

Järgneb lühiintervjuu Michele Macriga

Millist kasu saavad ettevõtted oma tootmisprotsesside ja tootepartiide jälgitavusest?

Mina nimetaksin kolme peamist kasutegurit: see aitab organiseerida tavapärasest paremini erinevaid kohustusi ja korraldusi; see leevendab kahjusid ja kulusid avariisituatsioonide korral ning kergitab ettevõtte konkurentsivõimet.

Palun tooge mõni reaalne näide, kuidas on protsesside/tootmise jälgimine kasvatanud tootmisettevõtte efektiivsust?

Üks peamisi kasutegureid on paberimajanduse märkimisväärne vähenemine. Jälgimissüsteem automatiseerib suuri andmekogusid. Kohtades, kus seda ei automatiseerita, muudetakse operaatorite jaoks andmete lugemine ja sisestamine tunduvalt kiiremaks ja kergemaks. Näiteks ei pea enam säilitama tohutus mahus Exceli faile – andmed on alati ajakohased ning neid ei dubleerita.

Jälgimisprotseduuride rakendamine aitab paremini määratleda ka vastutust ettevõtte erinevate protsesside puhul ning selgeks saab see, kes mingil ajahetkel mingi konkreetse asjaga tegeles. Lühidalt öeldes võimaldab see säästa töötunde.Mida rohkem ettevõttes erinevaid protsesse jälgitakse, seda parem on eristada probleemseid tooteid.Toiduainetööstuses on see kuuma teema, kuna iga päev esineb juhtumeid, kus müügilt tuleb eemaldada näiteks riknenud või sobimatut toitu. On ju kõigil veel värskelt meeles hobuseliha skandaal. Kuid sarnaseid juhtumeid esineb ka teistes tööstusharudes. Sõiduautosid kutsutakse tagasi defektiga turvapatjade pärast, esinenud on juhtumeid kus mänguasju on värvitud või toodetud toksiliste ainetega jne.Tootmisprotsesse jälgides on võimalik tõestada, et vaid mõned tooted kogu teie toodangust osutusid praagiks ning te ei pea seepärast kõiki tooteid tagasi kutsuma. Samuti aitab tootmisprotsesside jälgimine anda kiiremat infot selle kohta, kus puudustega tooted hetkel asuvad, mistõttu saab olukorra parandamiseks ja suurema kahju vältimiseks vastavad abinõud kiirelt kasutusele võtta.Võib öelda, et jälgitavus annab nii tootele kui ettevõttele täiendava kvaliteedimärgi. Sellised tooted on tugevamad kui konkurentide sarnased tooted, mille puhul selliseid lahendusi ei kasutata.

Kas viimastel aastatel on kasvanud ka tootmisettevõtete nõudlus erinevate jälgimis- ja monitooringulahenduste järele?

Mõnes valdkonnas – nagu näiteks toiduainetööstuses – on need lahendused olnud alati väga tähtsal kohal. Olen ka Eestis rääkinud paljude ettevõtetega, kes peavad jälgitavust ja kvaliteeti väga oluliseks. Nõudlust on kasvatanud ka uute õigusaktide kasutuselevõtt, mille eesmärgiks on tõsta toodete kvaliteeti. Euroopa Liidu toiduainetööstuses muutus jälgitavus kohustuslikuks 1. jaanuaril 2005.

Omaette küsimus on, kui paljud ettevõtted on valmis jälgimistehnoloogiatesse investeerima. Tavaliselt on tegu kompromissiga. Kompromissiga selle vahel, kui palju kõrgtehnoloogilisi jälgimistegevusi saab tootmisprotsesside juures rakendada ja kui palju on tööstused valmis oma tootmisprotsesse taoliste jälgimissüsteemide tarvis muutma.

.Michele Macri ettekannet teemal „Millised on tööstusautomaatika tarkvaralahenduste uued trendid?“ saab kuulata-näha juba 25. veebruaril, mil toimub ÄP Tööstusuudiste ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli seminar „Kuidas moodsa tehnoloogia abil tootmise efektiivsust tõsta?“. Täpsem info seminari kohta SIIN

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077