Autor: Romet Kreek • 9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teeb metallihind?

Vaadates, millised on tuletistehingute hinnad tulevaks aastaks ja pikemalt ning milline analüütikute mediaanootus, on käärid nende vahel päris suured.

Alumiiniumi, nikli, tsingi ja plii osas saab börsil tulevikutehinguid teha oluliselt madalamate hindadega, kui on analüütikute ootused. Vase osas on analüütikud turust hetkel tulvikku vaadates pessimistlikumad. Kuid nii turg kui ka analüütikud võivad eksida.

Vase pakkumise üleküllus peaks tuleval  aastal ligi kolmekordistuma, ajades hinnad ligi kolme aasta madalamale tasemele ajal mil IMF prognoosis, et maailma majandus kasvab prognoositust nõrgemalt. Barclaysi ja International Copper Study Groupi andemtel jõuab vase ülejääk tuleval aastal 13aasta kõrgemale tasemele ehk 272 000 tonnile. Suuremad vasekaevandajad Tšiili Codelco ja Freeport-McMoRan Copper ja Gold plaanivad tuleval aastal tootmist suurendada. 

Kümne aasta jooksul kolmekordistunud vase hind on pannud kaevandajaid rajama nullist uusi kaevandusi või olemasolevaid suurendama alates Mongooliast Indoneesia kuni Tšiilini. Viimasest 10 aastast on valitsenud vaseturul põud 7 aastal, kus pakkumine ei suutnud katta nõudlust, kuna Hiina majandus  kasvas hoogsalt. Hiina tarbis igast viiest toodetud vasetonnist kaks, kuid tuleval aastal prognoositakse Hiinale veerandsaja aasta madalamat vasenõudlust.

"Meil on piisavalt turul ülejääki, et hoida hinnad surve all," ütles Societe Generale analüütik Robin Bhar Bloombergile. "Peame nägema tõelist nõudlusüllatust, mida mina arvestades majanduskeskkonda ette ei näe, et muuta need ootused tõeliselt valedeks."

Vasekaevandajatel ei ole kiiret toodangu vähendamisega. Macquaire Group prognoosis, et vasekaevandajate kõrgeimate kuludega kaevandused vajavad 6600 dollarilist hinda tonnist, et muutuda nullkasumlikeks.

Täiesti teisel arvamusel on Goldman Sachsi strateeg Alfredo Ramos.

Loe edasi tänase Äripäeva paberlehest.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077