Autor: Raigo Neudorf • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruta Arumäe: suurem osa tööstusharudest on languses

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles oktoobri tööstustoodangu statistikat kommenteerides, et lähitulevikus heidavad tööstussektorile tumedamaid varje mitu näitajat.

„Laiem pilt on tööstustoodangu osas enam-vähem muutumatuna püsinud. Eksporditurgudel on ikka olukord pigem kehvapoolne ning viimasel ajal ka halvenenud, eriti Soome, Rootsi ja Saksamaa suunal,“ kommenteeris Arumäe.

Analüütiku hinnangul sobisid oktoobrikuised tööstustoodangu näitajad sellesse nukravõitu laiemasse pilti hästi: tööstustoodangu mahud tulid septembrikuistest kõrgustest maa peale tagasi, sinna, kus nad juba paar aastat rahulikult vegeteerinud on.Tööstustoodangu aastakasv kahanes taas nulli (tööpäevadega korrigeeritud andmetel) ning sealhulgas töötlev tööstus kahanes 1%.Samas juhtis Arumäe tähelepanu paarile näitajale, mis tuleviku osas pildile tumedamaid varje heidavad.Üks neist on uute tellimuste näitaja, mis novembris päris märgatavalt kukkus, eriti eksporttellimuste osas. Teine neist on sisetarbimise kasvu aeglustumine, mis samuti tööstusele aasta lõpupoole vähem tuge pakub.„Kolmas asjaolu on see, et nõrkus on laiaulatuslik, nähtudes sellest, et suurem osa tööstusharudest on languses. Hetkel hoiab töötleva tööstuse numbreid stabiilsena elektroonikatööstus, mis paaril viimasel kuul ehk isegi veidi mahte suurendanud on. Aga vaadates Rootsi ja ülejäänud Euroopa pigem halvenevat konjunktuuri, siis ei julgeks sellele sektorile ka suuri panuseid teha tööstuse edasise püstihoidjana,“ märkis Arumäe.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077