Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Homag Treff puidutöötlemisseadmed

27.-30. septembrini 2012 toimub Saksamaal maailma suurima puidu- ja mööblitootmisseadmete tootja Homag Group AG tehasemess Homag Treff.

Messil saab tutvuda töötavate masinatega  ning nõu annavad oma ala parimad asjatundjad. Eestis esindab Homagi tooteid  Projecta Balti AS. „Homag Treff toimub ettevõtte tehases Lõuna-Saksamaal Schopflochs, umbes 80 km kaugusel Stuttgartist ning leiab tänavu aset juba 20. kord,“ räägib Kaido Käsik Projecta Balti ASist ja lisab, et aastate jooksul kokku on messi külastanud 35 000 külastajat 70 riigist. „Mess on mõeldud suurtele ja keskmistele puidu- ja mööblitootjatele ning läbi aegade on see olnud tehnoloogia tulevikku vaatav sündmus.“

Tehasemessi käigus saab tutvuda kõigi masinatega ning mess toimub korraga kolmes Homag Groupi tehases. Iga seadme juures on operaator, kes jagab külastajatele informatsiooni masina kohta. Lisaks demonstreeritakse, kuidas Homagi puidutöötlemismasinad valmistatakse. Näiteks Homagi tehases valmivad laserTec-agregaadiga varustatud servapealistusmasinad, CNC-töötluskeskused, ühe- ja kahepoolsed servapealistusmasinad ning tapimasinad, Holzma tehas tutvustab plaadisaage ning Weinmanni tehas karkassmajade tootmisseadmeid.

„Kuna müüme tööstusseadmeid, millega ettevõtted kasumit teenivad, peavad need masinad olema pika aja vältel väga töökindlad. Muide, juba Nõukogude Eestis kasutati Homagi masinaid, mis töötavad tänaseni.  Aga muidugi on seadmete automaatika tänaseks palju muutunud, vanu masinaid ei saa kiiresti ümberseadistada,“ sõnab Käsik.

Homagi tehnoloogia astub konkurentidest alati sammu võrra eesKui 2007. aastani oli majandus Käsiku sõnul veidi laisem tehnoloogia uuendamise osas, siis 2009. aasta kriis pani mõtlema korrelatsioonile. „Ega näiteks mööbliplaadile kandipanek pole keeruline, kuid keerukas on seda teha kiiresti ja kvaliteetselt – meie seadmed suudavad kantida ka 40 ja enam meetrit minutis,“ selgitab ta seadmete eeliseid. „Uusima Homagi tehnoloogia  laserTeci eelis on laseri poolt  õhukeseliimikihi aktiveerimine, et tagada märkamatu liimivuuk. See muudab  kanditud pinna ülejäänud puitosaga visuaalselt monoliitseks, kvaliteetsemaks ja puhtamaks.“

Uue põlvkonna tehnoloogia on ka kiudarmeeritud mineraalvalust Sorb Tech materjal, mis  tänu oma suurele vibratsiooni absorbeerimisvõimele tagab  konkurentide samalaadsetest masinatest kordades madalama vibratsioonitaseme. Madalam vibratsioonitase võimaldab  teha palju täpsemat ja kvaliteetsemat  puidutöötlust.

Puitakende töötluse osas on messil väljas erakordselt suur hulk aknatöötluskeskuseid. Täna on aknatootmise maht küll eelnevate aastatega võrreldes sama, kuid väiksemaks on muutunud partiid. Homagi tehnoloogia võimaldab sööta masinasse aknadetaile läbisegi, mis omakorda lubab sama kiirelt ja väga paindlikult toota väiksemaid partiisid.

„Enamustes meie masinates on  juba viimased seitse aastat kasutusel internetile sarnane digitaalvõrk, mis annab masinale suurema töötlemiskiiruse ja masina tootjale võimalusevajaduse korral tutvuda seadme tehnilise seisundiga otse tootjatehasest.  Kogu põhisõlmede infovahetus käib tavalisest 20 korda kiirema kiudoptilise valguskaabliga,“ lisab Käsik. „Ja näiteks kõik uued Eestis müüdavad  CNC-töötluskeskused tarnitakse eestikeelsele menüüga.“

Mullu oli 15-aastase Projecta Balti parim aasta15 aastat Eestis tegutsenud puidu- ja mööblitootmise seadmete müüja Projecta Balti AS kuulub koos Glastech Eesti AS-iga 1946. aastal asutatud Projecta kontserni. Projecta on oma piirkonna juhtiv klaasi-, alumiiniumi ja puidutööstuse masinate ning seadmete tarnija, mis annab tööd rohkem kui 80 oma ala tippspetsialistile Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus. Ettevõtte peakontor asub Soomes Turu linnas.

„Me ei ole suunatud lõpptarbijale, vaid puidutööstusettevõtetele,“ nendib Käsik ja lisab, et hinnanguliselt omavad Homag Grupi tooted kantimises Eestis ligikaudu 70% turuosa. „Lisaks maailma parimate toodete müügile teostame loomulikult ka vanemate seadmete remonti. Võib öelda, et kliendid mõistavad investeeringute tähtsust vastupidavatesse ja paindlike võimalustega seadmetesse, sest mullu oli meie läbi aegade kõige parem aasta.“

Projecta Balti AS-i kliendid on Eestis näiteks korpusmööbli tootja Halver Arendus OÜ ning mööblikomponente tootev TNC Components OÜ. 

 

 

Homag - maailma suurim puidu- ja mööblitööstusmasinate tootja1960. aastal asutatud Homag on maailma suurim ning kogenuim puidu- ja mööblitööstusmasinate tootja, mis leiutas mööblikantimismasina ning on aastakümnete jooksul ostnud kokku  oma ala seadmed leiutanud ettevõtteid. Homag grupis töötab ca 5100 inimest ning ettevõtte eelmise aasta käive oli umbes 800 miljonit eurot.

Artikli ilmumist toetas AS Projecta Balti.

Projecta AS

Kesk tee 21, Aaviku küla75305 Harjumaawww.projecta.ee

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077