Autor: Väinu Rozental • 13. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salvest tahab kanda kinnitada Soome ja Venemaa turul

Oleme lisaks tegevusele Läti-Leedu turul sihtinud kogu aeg Soome ja Venemaa turgu, et ka seal jõudsalt kanda kinnitada, ütles hoidistetootja ASi Salvest ainuomanik Veljo Ipits.

Ipitsa sõnul tegid nad enne masu ära ulatusliku ettevalmistustöö, et saada sisse Soome kahte suuremasse ketti, ent majanduslangus peatas plaanid. „Nüüd hakkame otsast peale taas tegelema sellega, et saada kaks põhiketti kätte ja siis suudaksime ka Soome turul kanda kinnitada,“ lausus Ipits ning lisas, et praegu müüvad nad Soome suhteliselt kaootiliselt.

Suhteliselt kaootiline on olnud müük ka Venemaale. „Venemaal on osutunud edasimüüja leidmine sugugi mitte kergeks ülesandeks,“ põhjendas Ipits. „Meie senine edasimüüja läks mingil hetkel pankrotti ja tuli hakata uut otsima. Ja Venemaal on raske ka seetõttu, et neil on igasuguseid makse, mis lõpuks tõstavad toote hinna liiga kõrgeks. Meie eesmärk on leida Venemaal edasimüüja, kelle juures jääks ka hind normaalsuse piiridesse.“

Salvest ekspordib umbes 10 protsenti oma toodangust. Kõige kauem, üle 6 aasta on tegutsetud Läti turul ning paar aastat hiljem mindi Leedu turule.

„Kui varem tundus, et Lätis on raskem, siis tegelikult on hoopis Leedu turul tegutsemine osutunud raskemaks,“ rääkis Ipits. „Leedus käib väga suur võitlus kaubanduskettide vahel ja lisaks sellele on kaubanduskettide omanikud pannud ise püsti või on osalised mitmetes tootmisettevõtetes. Kõik see tekitab lisapingeid ja sellest tulenevalt üritatakse tootja käest viis nahka võtta.“

Ipitsa kinnitusel on nende tooted müügil mitmes Leedu suuremas ketis. VP Marketi ketis on Salvesti toodete müük praegu ajutiselt peatatud. „Meil on hindade osas eriarvamused,“ kommenteeris Ipits.

Kolm kuud tagasi alustas Salvest koostööd ühe Leedu edasimüügifirmaga. „Mingil ajal palkasime me Leetu esindajad, aga me kas ei leidnud õigeid inimesi või ei suutnud meie nii hästi esindada, nagu me oleksime tahtnud,“ lausus Ipits. „Nüüd leidsime, et läbi firma on seda mõistlikum teha.“

Äripäev küsis täna päevaküsimusena, kas plaanite välisturule minna ning kuhu turule? Päevaküsimus oli ajendatud tänasest kaaneloost, et Eesti ettevõtjate meelissihtkohaks välismaale investeerimisel on tõusnud Leedu.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077