Autor: Indrek Kald • 22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koostöö kosmose alal toob Eestisse ESA raha

Täna allkirjastab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas Pariisis lepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA).

Euroopa koostööriikide kava leping (PECS) annab Eesti ettevõtetele ja teadusasutustel võimaluse osaleda kõrgtehnoloogilises arendustöös, luua uusi töökohti ning on üheks allikaks teadmiste mahukale ekspordile. PECS projektide esimese vooru rahaline maht ulatub 2,8 miljoni euroni, teatas ministeerium.

Eestis tegutseb kosmosevaldkonnas mitmeid ettevõtteid, näiteks Regio, Myoton, Modesat, Vertex Estonia, samuti Tartu ülikool ja Tallinna tehnikaülikool.

Eesti ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) kokkulepe sõlmiti 10. novembril 2009, selle alusel sai Eesti ESAga koostööd tegeva liikme staatuse. Leping andis Eestile õiguse hakata ette valmistama ettevõtete ning teadus- ja haridusasutuste koostööprojekte kosmosetehnoloogiate ja nende maapealsete rakenduste kasutamiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077