Autor: Romet Kreek • 16. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puuvilla hind võib testida 1995. aasta tippu

Puuvilla hind võib tõusta kõrgeimale tasemele alates 1995. aastast, kuna arenevates maades kasvab nõudlus kõige järele alates särkidest kuni voodilinadeni, mis sunnib tekstiilitootjaid täiendama laovarusid, mis on 13kuu väiksemad, vahendab Bloomberg.

Puuvilla hind võib tõusta enne oktoobrikuist saagikoristust 13 protsenti, 15aasta kõrgtasemele 94,9 USA sendile naelast, vastasid analüütikud Bloombergile 12.-13. augustil.

Ralli võib rikastada mõningaid puuvilla investeerijaid, kuid kasvatab kulusid sellistele ettevõtetele nagu Levi Strauss & Co. Viimati, 2008. aastal, kui puuvilla hind liikus 90 sendi peal, läksid mitmed ettevõtted nagu näiteks Paul Reinhart pankrotti.

„Üleilmne tarbimine kasvab plahvatuslikult,“ ütles Logic Advisorsi tegevdirektor Ron Lawson. „Me ei saa viisavalt puuvilla, et täita kasvavat nõudlust.“

USA põllumajandusministeeriumi sõnul ei suuda maailma puuvillafarmerite pakkumine käia juba viiendat aastat järjest kaasas nõudluse kasvuga. See on tühjendanud laovarusid. 31. juuli seisuga olid USA puuvilla laovarud 3,1 miljonit palli, mis on madalaim alates 1996. aastast. Börsi ICe jälgitavates ladudes on mai lõpust 12. augustiks kukkunud varud 98 protsenti, 25 504 pallile. Üks puuvillapall kaalub umbes 480 naela ehk 218 kilogrammi.

Sel aastal kasvab üleilmne nõudlus 2,7 protsenti, 120,87 miljonile pallile, kusjuures Hiina suurendab importi 14 protsenti (12,5 miljonile pallile) ja Pakistan kasvatab importi 53 protsenti, selgub USDA 12. augusti prognoosist. Laovarud kahanevad 4,1 protsenti, 45,61 miljonile pallile ehk 38 protsendile nõudlusest, mis on madalaim suhtarvu näit alates 1994. aastast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077