Autor: Silvia Kruusmaa • 4. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda müüb Kalev Chocolate Factory

Norra suurkontserni Orkla Soome ettevõte Felix Abba sõlmis lepingu Kalev Chocolate Factory (KCF) ning selle küpsiste ja jahusegude ärisegmentide ostmiseks.

Ettevõtete teatel omandab Orkla vastavalt lepingule 100 protsenti Kalev Chocolate Factory (KCF) aktsiatest, kaasa arvatud ettevõtte tehase Jüris. KCFi aastane müügikäive on ligikaudu 28 miljonit eurot ning seal töötab ligi 400 inimest. Lisaks KCFi aktsiatele on tehingu osaks ka küpsiste ja jahusegude tootmise ärisegmendid Eestis. Ostjaks on Orkla Soome ettevõte Felix Abba.

Müüjaks on valdusfirma Luterma, mille suuromanik on Oliver Kruuda. Lutermale kuuluvaid magusatööstusega mitteseotud ettevõtteid tehing ei puuduta. Tehingu maksumus ei kuulu poolte kokkuleppel avaldamisele.

Pooled loodavad, et hiljuti KCFi aktsiatele pandud arest õnnestub tühistada. “Aktsiate arestimine riiulifirma initsiatiivil on pahatahtlik samm, aga elus paha ei võida,” ütles KCFi nõukogu liige Oliver Kruuda.

Oliver Kruuda lisas, et peab tehingut KCFile positiivseks arenguks. “Felix Abba ja Orkla on strateegiline ostja, kel on oskusi ja huvi arendada edasi ettevõtet ja selle äritegevust,” ütles Kruuda.

“Tehing on oluline samm meie kondiitritööstuse valdkonna laiendamisel, kuna see annab head võimalused kasvuks ning väärtuse loomiseks Eesti turul ning loob aluse magusatööstuse valdkonna laiendamiseks Soomes ja Balti piirkonnas,” ütleb Orkla Foods Fenno-Balticu tegevdirektor Clas Göran Hagström.

Tehingu peavad kinnitama vastavate riikide konkurentsiametid. KCF saab üheks Orkla Foods Fenno-Balticu ettevõtetest, mis on Orkla Foods Nordicu vastava piirkonna ärisuund.

Kalev Chocolate Factory on Eesti juhtiv magusatööstus, mille põhitegevuseks on suhkru- ja šokolaadikondiitritoodete valmistamine ja müük.

KCF on Eesti maiustusteturu liider. Ettevõtte vanim eelkäija alustas tegevus 1806. aastal, Kalevi nime kannab ettevõte 1948. aastast. Lisaks kuulub KCFile Tallinna vanalinnas asuv vanim kohvik ja kondiitriäri Maiasmokk. Oliver Kruuda põhiomanduses olevale Lutermale kuulub  KCF Valdus OÜ kaudu 100 protsenti KCFi aktsiatest.

Felix Abba on Orkla Foods Fenno-Balticu divisjoni osa, mis omakorda on osa Orkla Foods Nordicust. Divisjoni kuuluvad lisaks Felix Abbale Oy Panda Ab Soomes, AS Põltsamaa Felix Eestis, SIA Spilva Lätis ja UAB Suslavicius-Felix Leedus.  Orkla Foods Fenno-Balticu käive oli 2009. aastal 1,4 miljardit Norra krooni (170 miljonit eurot) ja ettevõttes oli ligi 800 töötajat. Orkla grupi käive oli 2009. aastal 56 miljardit Norra krooni (6,5 miljardit eurot). 

Tehingust antakse lisainformatsiooni täna toimuval pressikonverentsil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077