Autor: Väinu Rozental • 21. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu klaasitehas laiendab tootevalikut

Kui varem ostis Saint-Gobaini kontserni kuuluv Tartu klaasitehas lamineeritud kaasi peamiselt Soomest ja vähesel määral Elva väikefirmast OÜst Marepleks, siis nädal tagasi käivitati tehases oma laminaatklaasi tootmisliin.

„Oleme ehitusturule fassaadiklaasi tootev projektitehas ja seega peame suutma pakkuda võimalikult laia sortimenti tooteid,“ põhjendas ASi Saint-Gobain Glass Estonia äriüksus Baltiklaas juhataja Tiit Raud uue liini vajalikkust. „Uus liin avardab tuntavalt turvaklaaside, sissemurdmiskindlate klaaside ja mürasummutavate klaaside tootesegmenti ja mis peamine - võimaldab teha kvaliteetsemat ja suuregabariidilist toodet.“

Raud täpsustas, et tegelikult pakkusid nad ka varem spetsiifilisi lamineerimisliinil toodetud lamineeritud klaasi ja selleks kasutati peamiselt Soome tarnijaid. „Lamineeritud klaasi toomine Soomest oli logistiliselt keeruline ja kallis,“ tunnistas Raud. „Väiksemaid koguseid oleme ostnud ka Elva tehasest Marepleks, mis toodab lamineeritud klaasi veidi teistsuguse tehnoloogia järgi.“ Raud rõhutas, et klaasitootjad kasutavad üksteise tooteid klientide parema teenindamise huvides ja kindlasti jätkavad nad Marepleksiga koostööd ka pärast oma liini käivitamist.

Laminaatklaasi liin toodi Tartusse kontserni Barcelona tehasest. „Seoses uue liini paigaldamisega korraldasime siin veidi tööd ümber, näiteks viisime ühe väiksema tootmisliini eest ära meie Mäo tehasesse,“ rääkis Raud ja lisas, et laminaatklaasi liin tekitab juurde kuni kümmekond töökohta. Uus liin, mis kleebib klaasitahvlite vahele PVB-kile, alustas tööd eelmisel nädalal. Liiniga seotud investeeringud küünivad kuni 12 miljoni kroonini.

Toote gabariidid paneb paika autoklaav. Tartu klaasitehases olev autoklaav võimaldab toota lamineeritud klaasi, mille suurim laius on 2,6 meetrit ehk maja ühe korruse kõrgus ja pikkus 5,4 meetrit. „Hoonete tellijad ja arhitektid tahavad näha järjest suuremaid puhtaid klaasipindu,“ lausus Raud.

Baltiklaasi Tartu tehases toodetakse klaaspakette, karastatud klaasi, tuletõkke klaasi, siiditrükitud klaasi, klaaspaketti ja nüüd ka lamineeritud klaasi. „Käibe poolest on pragu kõige olulisem klaaspakett, seejärel karastatud klaas ja me väga loodame, et lamineeritud klaas jõuab tulevikus kolmandale kohale,“ ütles Raud ning lisas, et samas on lamineeritud klaas teiste toodetega võrreldes kallim. „Kuna Eestis on ehitusturg langustrendis, kasvab ekspordi osatähtsus pidevalt ja praegu ekspordime umbes poole toodangust ja uus toode võimaldab meil eksportmüüki suurendada.“

ÄPkommentaar

Tõnu Aigro, OÜ Marepleks ainuomanik ja juhataja

Marepleks on lamineeritud klaasi tootnud üle kümne aasta. Müüme põhiliselt koduturule, eksporti läheb vaid umbes viiendik toodangust.

Nüüd sai siis ka Saint-Gobain aru, et turunõudlus sellise klaasi järele üha kasvab ning kontsern otsustas tuua Tartu tehasesse laminaatklaasi liini.

Ega see uudis meile rõõmu valmista, sest me kaotame ju seetõttu ühe oma suure kunde. Seni ostis Baltiklaas osa vajaminevast lamineeritud klaasist meilt,

Baltiklaas kuulus kindlasti meie 20 suurema kliendi hulka. Mõni kuu ostsid rohkem, mõni kuu vähem – olenes sellest, millist tellimust parasjagu täideti.

Baltiklaasist saab nüüd turuvalitseja, midagi pole teha. Neil on nüüd võimas tootmisliin, mis võimaldab toota suuregabariidilist lamineeritud klaasi.

ÄPTasub teada

• ASi Saint-Gobain Glass Estonia äriüksusel Baltiklaas on üks tehas Tartus (kandis varem ärinime AS Baltiklaas) ja teine tehas on Mäos (endine AS Mäo Klaas, mille Baltiklaas omandas 2007. aastal).

• Tartu klaasitehases toodetakse fassaadiehitusturu tarbeks klaaspakette, karastatud klaasi, tuletõkke klaasi, siiditrükitud klaasi ja nüüd ka lamineeritud klaasi ning Mäo tehases toodetakse klasspaketti. Umbes pool toodangust läheb eksporti, peamiselt Skandinaaviasse.

• Tartu klaasitehase toodangut on kasutatud näiteks Tartus asuva keskuse Tasku, Tallinnas asuva keskuse Solaris, Pärnu ja Jõhvi kontserdimaja, Tallinna ja Riia lennujaama ning paljude teiste ehitiste fassaadides.

• Tartu tehases töötab veidi üle 100 inimese ja Mäo tehases töötab 16 inimest.

• Eelmisel nädalal käivitus Tartu klaasitehases lamineeritud klaasi tootmisliin, mis läks maksma ligi 12 miljonit krooni. Autoklaav võimaldab liinil toota kuni 2,6 meetri laiust ja 5,4 meetri pikkust lamineeritud klaasi.

• Tartu klaasitehas kasutab lamineeritud klaasi tootmisel PVB-kilet, mis kleebitakse kahe või enama klaasitahvli vahele.

• Eesti toodavad lamineeritud klaasi veidi teistsuguse tehnoloogiaga OÜ Mareplaks ja Andrese Klaasi AS.

• Tartu klaasitehas pälvis kaks nädalat tagasi Saint-Gobain kontserni sisese auhinna  heade tulemuste eest tööohutuskeskkonna loomisel.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077