5. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kehra pakkepaber jõuab Indoneesiasse

Eelmisel nädalal kohtusid Viru hotellis Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juht Sonny Aswani ja Indoneesia ärimees Irzal Endang, et teatada suuremahulise lepingu sõlmimisest.

"Olen põnevil, sest see on väljakutset pakkuv tehing," ütles Aswani.

Selle aasta algusl napilt pankrotist pääsenud Kehra paberivabrik hakkab 1. jaanuarist eksportima Indoneesiasse pakkepaberit. 30 miljoni kroonine tehing moodustab Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi käibest ligikaudu kümme protsenti.

Aswani sõnul käis niivõrd suur Indoneesia delegatsioon Eestis esimest korda.

"Tulin siia, et otsida võimalusi turu laiendamiseks," ütles Indoneesiast tulnud Endang. Tema juhitav Semen Padang on suurim paberimüüja Indoneesias ja tegu on riigifirmaga.

Endang lisas, et vaatas ka Kehra paberivabriku üle. "Vaatasin, kas kvaliteet on hea ja kui suur tehas on. See on suure potentsiaaliga. Eestis toodetakse väga kvaliteetset pakkepaberit," lausus Endang.

Tema sõnul on Eestis soodne poliitika. Kui järgmisel aastal sujub kõik takistusteta, mõtleb ta lepingu pikendamisele. Samuti ei välistanud ta, et lööb edaspidi käed mõne Eesti naaberriigi paberitootjaga.

Aswani haub samuti laienemisplaane. "Euroopa turg on nõrk. Peame leidma uusi väljundeid," sõnas Aswani. Praegu on Kehra paberivabriku suurim turg Egiptuses. Kopsaka summa käibest moodustab eksport Hollandisse ja äsja sõlmitud lepinguga muutus Indoneesia suuruselt kolmandaks ekspordiriigiks, ütles juht.

"Ma olen ise Singapurist pärit. Muidugi on eri riikides kultuurid erinevad ja äri selle võrra keerulisem, aga kogu maailm on ju üks suur turg," lausus Aswani.

Aswani lisas, et käib umbes viis korda aastas Eestis, et oma ärid üle vaadata. Tema sõnul on siin täitsa "okey".

Kommentaar

Mihkel PeedimaaRäpina paberivabriku juht

Leida praegu endale klient, kellele müümine moodustab käibest kümme protsenti, on iga firma unistus. Loomulikult vaatan ma ka ise turge, kuhu laieneda.

Aasiasse oleks võimalik eksportida küll, aga selleks peaksime tootmismahtu suurendama. Parema meelega müüksime siiski Euroopasse, sest siin on hind parem. Aasiasse eksportimine eeldab pigem odavat masstoodangut.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077