21. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kroonpress: oleme languses kasvanud kolmandiku võrra

Kroonpressi käive on võrreldes mullusega suurenenud ca 25-30%, nn tõusus oli ettevõtte jaoks negatiivset palju rohkem kui positiivset, ütles Kroonpressi peadirektor Andres Kull.

„Tööjõuvalik on praegu suurem. Kui võrrelda paari aasta taguse konkursiga, siis valik on märgatavalt parem, ka spetsialistide hulgas – vahe on nagu öö ja päev. Näiteks konkurss müügiinimesele või keskastmespetsialistile on kindlasti parem,“ rääkis ta.

Kull ütles, et tootmise poolelt on näiteks värvi hind kõikunud, vahepeal on see tõusnud ja siis jälle langenud, kuna värvi hind sõltub nafta hinnast.

„Kui võrrelda tooraine hinnalangust trüki hinnalangusega, siis ei saa öelda, et trükikodade tootlus oleks oluliselt suurenenud,“ sõnas ta. Kull lisas, et hinnalangus on turuti väga erinev ning hinnatase sõltub konkreetsest tööst. Keskmiselt on hind alla läinud päris kõvasti, lisas ta.

„Müük siiski suureneb, kuna meil on võimsust rohkem. Käive on suurenenud võrreldes eelmise aastaga kolmandiku võrra ehk ca 25-30%,“ sõnas ta.

Kulli sõnul trükinduses nn tõus peale negatiivse midagi muud kaasa ei toonudki. Ainult reklaamiturg oli suurem, kõik ülejäänu avaldus nende jaoks tooraine hinnatõusus, tööjõukulude kasvus, tööjõu väheses kättesaadavuses.

„Eestis oli tõus ainult ehituse- ja kinnisvarasektoris, ülejäänud said ainult riismeid. Negatiivne oli palju suurem kui positiivne,“ sõnas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077