2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris oli tööstuses selle aasta suurim langus

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 11%.

Tänavu märtsis alanud tööstustoodangu vähenemine võrreldes eelmise aasta vastava kuuga, püsis septembrini keskmiselt 5% piires. Oktoobris langes toodang aasta madalaimale tasemele, teatas statistikaamet.

Töötleva tööstuse toodang vähenes oktoobris võrreldes mullusega 10%. Toodangu langust põhjustavatest teguritest oli esikohal ebapiisav nõudlus. Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem toiduainete, puidu- ja ehitusmaterjali tootmine. Kõige rohkem ehk ligi kolmandiku vähenes toodang ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud kodumaise ehitusturu madalseisust tuleneva nõudluse vähenemisega.

Oktoobris toodeti ligi kolmandik vähem ehitusdetaile ja 36% vähem betoonisegu kui aasta tagasi. Toodangu müügiraskused nii kodu- kui ka välisturul soodustavad jätkuvalt langust ka puidutööstuses. Saematerjali toodang vähenes ligi neljandiku võrreldes eelmise aasta oktoobriga.

Toiduainetööstuse toodangu vähenemist mõjutas enim jookide tootmise langus, mille põhjustas eelkõige nii juulis tõusnud aktsiis kui ka tooraine hinnatõus maailmaturul. Toiduainetööstuse toodangu hinnatõus on viimastel kuudel aeglustunud. Võrreldes aasta alguse 20%-lise hinnakasvuga, kasvasid toiduainete hinnad oktoobris võrreldes eelmise aastaga sama kuuga esmakordselt vähem kui 10%.

Sarnaselt eelmistele kuudele suurenes oktoobris toodang eelkõige ekspordile orienteeritud tootmisharudes — metalltoodete, keemiatoodete ja elektrimasinate tootmises, kus ekspordi osatähtsus oli vastavalt 61, 83 ja 82%.

Elektrienergia tootmine vähenes oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 11%, soojuse tootmine 14%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga. Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang oktoobris võrreldes septembriga 5%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077