20. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi suurtööstus hüüab riiki appi

Rootsi mõjukaimad suurettevõtjad kutsuvad valitsust ja keskpanka appi majandusele, mis on silmitsi tõsiseima kriisiga 1930nendatest aastatest.

„Ma olen tuleviku pärast väga mures. Ees terendab massiline tööpuudus,“ ütles Rootsi majanduslehele Dagens Industri Finn Johnson, Volvo nõukogu esimees.

Skanska, SCA ja SSAB nõukogu esimees Sverker Martin-Löf tahab, et Rootsi valitsust pööraks tähelepanu hõivelt investeeringutele, mis omakorda tekitavad nõudlust tööjõu järele. „Ei ole kahtlust, et see madalkonjunktuur tuleb pikk ja sügav. Et tööpuudus ja teised probleemid valitsevaks ei muutuks, tuleks majandust ergutada agressiivse stimuleerimispaketiga,“ ütles ta. Ettevõtjad ärgitavad valitsust kiirendama juba otsustatud investeerimisprojekte ning alustama uusi.

Teine ettevõtjate suurem nõue on ära otsustada energiavarustuse tagamine. Kui Rootsi valitsus otsustaks ehitada uusi tuumajaamu, oleks see tööstusele väga positiivne signaal, ergutades plaanima tootmise laiendamist.

Rootsi keskpangalt ootavad ettevõtjad baasintressi langetamist, mis samuti investeeringutele kaasa aitaks.

Kriitikat saavad kommertspangad, mis on laenukraanid kinni keeranud. „Nad kordavad 90nendate aastate alguse viga. Kui nad tahavad, et neil ka edaspidi kliente oleks, peaksid nad asjad uuesti läbi mõtlema,“ ütles Finn Johnson.

Ka ametiühingud nõuavad valitsuselt kommertspankade survestamist, et need uuesti laenu hakkaksid andma. „Olulised firmad ei saa laenu ja see ei lähe mitte,“ ütles IF Metalli esimees Stefan Löfven. Lisaks soovitavad ametiühingud Rootsi pensionifondidele suuremat rolli, et olulisi suurettevõtteid ei ostaks üles lühiajalised spekulandid.

Vajaduse osas konkreetseid tööstusharusid toetada, lähevad suurettevõtjate seisukohad lahku. Volvo nõukogu esimees tahab sarnaseid toetusi nagu Euroopas ja Ameerikas, Sverker Martin-Löf on aga riigiabi osas pessimistlik. „Me oleme riigi sekkumist juba näinud. Tavaliselt see probleemi ei lahenda,“ ütles ta.

Rootsi eksportijaid toetav Svenskt Exportkredit küsib aga valitsuselt raha juurde lisaks sellele 5 miljardile Rootsi kroonile, mis Rootsi parlament eile heaks kiitis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077