23. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: Rootsi aitab tagada energeetilist sõltumatust

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stockholmis Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldtiga. Kohtumisel märkis Ansip, et energeetilise sõltumatuse suurendamiseks ning varustuskindluse parandamiseks on oluline tihedam koostöö naaberriikide vahel.

„Rootsi on väikeste turgudega Balti riikidele energeetilise sõltumatuse tagamisel oluliseks partneriks,“ sõnas peaminister Ansip.

Energeetilise sõltumatuse suurendamiseks ning varustuskindluse parandamiseks on peaministri sõnul oluline tihedam koostöö naaberriikide vahel. „Põhja-Balti elektrituru väljaarendamiseks on lisaks Eesti ja Soome vahelisele Estlink kaablile vajalikud Leedu-Poola elektriühendus, ühendused Rootsiga ja täiendav ühendus Soomega,“ lisas Ansip. Uute ühenduste loomisest koos Rootsiga on täna kõne all mitu alternatiivi.

Ansip ja Reinfeldt tõdesid, et kahe riigi põhiseisukohad Euroopa Liidu küsimustes on sarnased. Täpsemalt rääkisid valitsusjuhid veel riikidevahelisest koostööst Rootsi Euroopa Liidu eesistumise ajal. Rootsi üheks peamiseks algatuseks sel perioodil on Läänemere strateegia koostamine, mille arendamisel on juhtivateks riikideks veel Soome ja Eesti.

Läänemere strateegia paneb paika koostöö suunad piirkonna konkurentsivõime suurendamiseks, keskendudes peamiselt teadmiste vabale liikumisele, majandusalasele koostööle ning keskkonnaküsimustele. Strateegia võib tulevikus anda eeskuju ka teistele Euroopa Liidu piirkondadele.

„Eesti huvi on see, et siseturu parema toimimise ja infrastruktuuride ühendamise kaudu suudaksime ületada Läänemere piirkonna regionaalsed erinevused,“ sõnas Ansip.

Visiidi käigus avas peaminister Ansip Eesti-Rootsi kaubanduskoja, mille tegevus on suunatud nii Eestist pärit ettevõtjatele Rootsis kui ka Rootsi ettevõtjatele, kellel on ärihuvid Eesti suunal.

Peaminister Ansipi sõnul on Eesti ja Rootsi suhted olnud läbi aegade väga head, eriti tihedad aga majanduse alal – neid iseloomustab avatus ja usalduslikkus. Eestisse tehtud välisinvesteeringutest pärineb ca 40% Rootsist ja seega on Rootsi suurim välisinvestor Eestis.

„Eesti majanduskeskkond on ja jääb investoritele avatuks ja etteaimatavaks. Jätkame valitud suunal,“ sõnas Ansip. Valitsus saab tema sõnul tagada tasakaalus rahanduspoliitika jätkumise ning paindlikud tingimused tööturu reguleerimiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077