Gazprom ohustab Ukraina gaasitarnetega taas Euroopat

Kaks päeva pärast Ukraina
parlamendivalimisi, kui terendama hakkas läänemeelsete oranžide jõudude edumaa,
esitas Gazprom Kiievile karmisõnalise ultimaatumi suure gaasivõla
tasumiseks.

Kui Ukraina ei maksa selle kuu jooksul 1,3 miljardi dollari suurust gaasivõlga, võib Gazprom novembris gaasitarneid Ukrainale vähendada, teatas monopol teisipäeva õhtul. Ühtlasi informeeriti võimalikest tarnehäiretest Gazpromi kliente Euroopas, kirjutas Äripäev.

"Venemaa leidis, et aeg on sekkuda," ütles ajalehele Financial Times investeerimispanga Lehman Brothers strateeg Kaushik Rudra. "Ehkki valimistulemusi ei saa muuta, on see viis, kuidas märku anda, et kui Julia Tõmošenko võimule tuleb, lähevad suhted pingeliseks."

Tõmošenko oleks peaministrikandidaat, kui 2004. aasta oranži revolutsiooni liitlased jälle seljad kokku paneks. Üks tema peamisi lubadusi on ümber vaadata Venemaa ja Ukraina vahel kehtivad gaasilepped.

Praegune peaminister Viktor Janukovitš kiirustas eile ka gaasivõla küsimuses initsiatiivi haarama, läkitades Moskvasse energiaministri Juri Boiko. Ministriga kohtumise järel teatas Gazpromi juhatuse esimees Dmitri Medvedev, et Ukraina valitsus lubab võla tähtajaks likvideerida. Milline valitsus ja kes selle moodustab, on aga esialgu lahtine.

Ukrainas toimuvat jälgib pinevalt Euroopa Liit - 85 protsenti Venemaalt imporditavast gaasist jõuab kohale läbi Ukraina. 2006. aasta alguses katkestas Gazprom paariks päevaks Ukraina gaasiga varustamise, sest Kiiev ei nõustunud Gazpromi pakutud neljakordse hinnatõusuga. Gaasinappust tuli tunda ka ELi riikidel.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara