Autor: Agnes Ojala • 5. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: kas roheline energia maksab 72,7 krooni kilovatt-tunnist?

Alates juunist lisandus kõikide Eesti Energia klientide elektriarvetele taastuvenergia tasu 2,18 senti kilovatt-tunnist, mis arvestades rohelise energia osakaalu kogu energiatootmisest, teeb kilovatt-tunni hinnaks 72,7 krooni.

Kodanik Peteri teatas aripaev.ee-le, et kuigi esmapilgul tundub taastuvenergia tasu elektriarves olevat väga väike, siis taastuvenergia osakaalu arvestades on see summa väga suur.

"Võtsin nõuks (arvel - toim) lugeda ka tärniga tähistatud peenikest kirja allpool, kus on kirjas, et 2006. aastal toodeti taastuvast energiast vaid 0,03% elektrienergiast. Sportlikust huvist arvutasin kui palju minu taastuvenergia kilovatttund maksab," kirjutas Peteri.

Arvestades, et tema kogu maikuu elektritarbimine oli 245 kWh, siis 0,03% sellest on 0,0735 kWh. 5,34 krooni, mis oli arvele märgitud taastuvenergia tasu, jagatuna 0,0735 KWh, teeb taastuvenergia kilovatt-tunni hinnaks 72,653 krooni.

"Kui Eesti Energia on kohustatud ostma taastuvenergiat hinnaga kusagil 1 krooni kandis (1. maist 115 senti kilovatt-tunnist - toim), siis tema vaheltkasu on ikka väga suur," kurtis kirjutaja, kes ise on igati taastuvenergia poolt.

Eesti Energia teatas varem, et kogutud toetus läheb Eestis tegutsevate taastuvenergia tootjate rahastamiseks. Ettevõtte sõnul maksti 2006 aastal toetusteks ca 67,8 miljonit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077