Autor: Mariliis Pinn • 19. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ärimehed proovivad kuvalda abil maailmavallutust

Eesti poisid panid pead kokku ja hakkasid tööriistu tootma, Qvalda brändi abil loodavad nad vallutada Ida-Euroopa ja isegi Türgi.

Mullu otsustasid Agor Eiskop ja Veiko Huuse, et oleks vaja hakata akutrelle ja muid elektrilisi käsitööriistu tootma. Pandi kokku meeskond, tehti joonised, käidi Hiinas tehaseid valimas ning telliti esimesed partiid ära. Humoorika pisiasjana mõjub teadmine, et kõigepealt nuputasid mehed nime - Qvalda. Selgituseks - tootmine just seda tähendabki, et saadad tehasesse joonised ja tehnilised tingimused ning saad kauba vastu.

Hinnaklassilt kuuluvad Qvalda tooted keskmike hulka. "Boschist on odavam, keskmine selline," ütles OÜ Qvalda Tools tegevjuht Edvin Ollin. "Mitu ehitusfirmat on püsikliendid, sest aasta jooksul tööriist kas lõhutakse, varastatakse või see lihtsalt kaob ära."

Meeste algne plaan oli nime abil vallutada Ida-Euroopa turg, aga juhtus midagi ootamatut. "Nüüd saime eneselegi ootamatult ülihea lepingu Türgis," rääkis omanikeringi kuuluv Huuse. "Türgi turg on väga kinnine, elasin kaks kuud kohal ja sain lõpuks Qvalda toodetele ka Türgi standardi. Ei ole olemas lahendamatuid olukordi, on saamatud inimesed."

Kõlab uskumatult, arvestades, et riigi abi on seni nullilähedane olnud. "Stardiabi oleme proovinud saada, aga…" ütles Huuse. Ollini sõnul on ettevõtte palgal viis inimest. "Viis inimest on Tallinnas, üks on Hiinas ka," täpsustas Ollin ning selgitas: "Parem on palgal hoida üht haritud inimest Hiinas, kes oskab keelt ja saab teistele hiinlastele meie soovid edasi rääkida. Nad ei oska ju ühtki võõrkeelset sõna."

Huuse sõnul võib sealsete tehaste puhul juhtuda, et proovipartii tehakse hirmus hästi, aga järgmine kogus on juba kehv. Seepärast oligi tehase valik väga oluline. Huuse sõnul toodetakse nende väljavalitud tehastes ka üle maailma tuntud ja kallite kaubamärkide tooteid. Selleks aastaks ootavad kuvaldamehed 30miljonilist ekspordikäivet.

Konkurendid on aga skeptilised - üks elektriliste tööriistade importija vaid naeris ja ütles, et ei taha midagi kommenteerida. ASi Tallmac tööriistakeskuse projektijuht Ergo Pottsepp oli üsna irooniline. "Mis ma oskan öelda, neid müüakse laiatarbekauplustes, hinnad on meeletult madalad," lausus ta. "Ei, konkurent ei ole ta meile kuidagi."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077