21. juuni 2019

5 põhjust, miks tootmisettevõtted ei kasva

Mis takistab tootmisettevõtte kasvu? Kas on viise, kuidas kasvada väiksema tööjõu vajadusega või tööjõudu suurendamata? Kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Need on ilmselt küsimused, mis iga tootmisjuhi peas igapäevaselt keerlevad. Küsitlused ja Columbuse kogemus näitavad, et praeguses tööjõu keskkonnas on tööjõupuudus number üks põhjus kasvu pidurdamisel. Samuti tõstab kallinev tööjõud tootmise sisendite hinda ja vähendab (hinnaga) konkurentsivõimet.

Toome välja need kohad, kus digitaliseerimise abil saab oluliselt kaasa aidata ettevõtte kasvule ilma oluliselt suurema tööjõuvajaduseta.

1. Elektrooniline andmevahetus

Tellimuste ja saatelehtede liikumine elektrooniliselt ehk masinloetavalt. Praegu tehakse palju käsitööd, kuna saatelehed on paberil. Tellimuste täpsus suureneb elektrooniliste andmeseostega, kuna inimfaktorit pole enam vahel. Tänapäeval hädavajalik, et info liigub ka online keskkonda, kust saab seda liidestada kas e-poodide või mõne tarnijate infot näitava keskkonnaga.

2. Planeerimine

Digitaliseerimine annab võimaluse, kus pannes süsteemi toodetava asja, aitab tarkvara simuleerida tootmistellimuse kliendile tarnetähtaega (Capable to Promise). Tarkvara kombineerib kokku ressursi kättesaadavuse ja ka tootmisaugu. Seega on võimalik anda kliendile täpsemaid tähtaegu ja ka täpsemalt oma ressurssi planeerida. Seeläbi on nii tööjõud kui ka seadmed ühtlasemalt hõivatud.

3. Materjaliplaneerimine (MRP - Material Requierements Planning)

Kui tootmistellimused on sisestatud, siis nõudluse plaaniga saab luua kaupade sisseostu tellimused. Moodsad tarkvarad oskavad öelda tarneaja teadaoleku puhul, millal on vaja materjali tellida. See omakorda koormab vähem ladu ja seob vähem ostja ressurssi.

4. Töökäskude automatiseerimine

Erinevad töökeskused ja seadmed saavad töökäskusid automaatselt ja samamoodi ka raporteerivad töö hetkeseisust. Seda saab rakendada ka näiteks riiulite täitmisel, kus robotid skaneerivad riiuleid ja annavad vaba koha puhul teada täitmisvajadusest. See omakorda vähendab tööjõu vajadust.

5. Infoliikumine laos

Kui laos töötab rohkem, kui üks inimene, siis läheb käsitsi laooperatsioonide haldamine keeruliseks. Peab hakkama eristama kauba sisse võtmist ja väljastamist jm. Moodsad tarkvarad jagavad lao tsoonideks ja saab kaupa paigutada talle sobivasse tsooni kiiremaks noppeks. Samuti saab teha protsessi mitmeastmeliseks ehk jaotada käitlemisprotsessid erinevate kasutajate ja töökohtade vahel. Lisaks on moodsates tarkvarades tugi kauba väljastamisel säilituskuupäeva alusel eelistamiseks ja välja saatmiseks.

Digilahendustega on võimalik kasvada nutikalt ja andes masinatele rutiinse ja suurt arvutusvõimsust vajava töö. Väljatoodud ettevõtte kasvu pärssivad faktorid on tänapäeval võimalik lahendada juba kõikide Columbuse portfellis olevate majandustarkvaradega.

Oled alustav ettevõte, kes otsib sobivat standardsest pilvetarkvara või suurkorporatsioon, kes vajab keerukat rätseplahendust, kui majandustarkvara teema on ka Sinu ettevõtte laual, siis tutvu võimalustega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077