Autorid: Priit Pokk, Linda Eensaar • 8. mai 2019

Infortari trükikoda jäi miljoniga kahjumisse

Infortarile kuulub 80 protsenti Printon ASis. Infortari juhatuse esimees on Ain Hanschmidt.
Foto: Andres Haabu
Infortari gruppi kuuluv Eesti üks suurimaid trükikodasid Printon AS jäi eelmisel aastal ligi 6,7 miljoni eurose käibe juures 1,2 miljoni euroga kahjumisse.

Kahjumi tõttu muutus ettevõtte omakapital negatiivseks summas 169 562 eurot. Seetõttu otsustas AS Printon emaettevõte AS Vaba Maa suurendada ettevõtte omakapitali täiendavate aktsiate emiteerimise teel.

Ettevõtte eelmise aasta majandustulemusi mõjutas kolimine uutesse tootmis- ja administratiivruumidesse Tallinnas, mistõttu oli ettevõtte töö aasta esimesed kolm kvartalit häiritud ja avaldas negatiivset mõju tootmise mahule ja kasumlikkusele ning tõi kaasa ühekordseid kulusid.

Printon AS juhatuse esimees Jaan Tamm lisas, et peale kolimise toimus ka kahe trükiettevõtte Vaba Maa AS ja Printon AS liitmine. "Enne olid need ju erinevates paikades ning me pidime füüsiliselt ühildama ka tehnoloogilised protsessid. Ei olnud ainult kontori kolimine, ikkagi seadmed, nende maha- ja ülesmonteerimine, häälestamine. See tõi kulusid, mis andsid aja kulu mõttes tunda ka tulubaasis," selgitas Tamm.

Eelmise aasta mais avas Infortar Lasnamäel Eesti suurima poognatrükikoja, mis sündiski pärast Printoni ja Vaba Maa ühendamist. Tootmine käib 5000ruutmeetrises hallis ning lisaks on kompleksis 500 ruutmeetril olme- ja bürooruume.

Viimase kahe aasta jooksul on Infortar investeerinud ühinenud trükikodadesse 5 miljonit eurot, mille eest on soetanud trükimasinaid ja liimköiteliini.

Võrreldes aasta varasemaga kahanes ettevõtte müügitulu 5,4%, kahjum oli aasta varem 5146 eurot. Aastaga kasvasid samas tööjõukulud 2,16 miljoni euro pealt 2,58 miljoni euroni. Aruandeaasta lõpus töötas ettevõttes täistööajale taandatult 115 töötajat, aastaga võrreldes kasvas töötajate arv 3 võrra.

Järgnevate perioodide fookus on kulude osas suunatud sünergia saavutamisele koostöös AS Vaba Maa ning protsesside optimeerimisele IT lahenduste kaasabil. "Jooksval aastal läheb meil enamvähem. Põhiline eesmärk on jõuda nullilähedasse situatsiooni," rääkis Tamm.

Nii Jaan Tamm kui ka konkureeriv trükiettevõtte Printerikeskus OÜ tegevjuht Indrek Kanter on veendunud, et trükikunst kui selline ei ole midagi hääbuvat ja töö seal otsa ei lõppe, ehk ainult teiseneb. "Näiteks pakenditrükk ja tootmine on trend, kuhu liigutakse," ütles Kanter. Ta ütles, et paberkandjal reklaami tegemine on pikas perspektiivis hääbuv turg, kuid see ei juhtu kiiresti.

"Maailmas tarbimise ja inimeste hulk kasvab, nii et näiteks pakendite ja nende etikettide trükkimisest ei pääse," tõi Kanter konkreetse näite, mis suunas trükkiettevõtetel tööd on.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077