Autor: Mait Kraun • 20. september 2019

Börs: vase hind langes; nafta kallines järsult

Nädala börsiuudised: vase hind langes; nikli hind püsib kõrgel tasemel; pallaadium tõusis kõigi aegade rekordini; plii turg defitsiidis; rauamaak odavnes kahe kuu kiireimas tempos; nafta kallines järsult.
Vase hind langeb
Foto: Pixabay

• Föderaalreservi otsus intressimäärasid langetada baasmetalle eriti ei toetanud. Pigem oli keskpanga karmim toon metallide jaoks survestav.

• Nikli hind püsib jätkuvalt kõrgel tasemel, sest terasetootjad ostavad omale varusid juurde ning Indoneesia plaanib ekspordikeeldu.

• Pallaadiumi untsihind tõusis uue rekordini, sest autotootjate nõudlus on suur ning kallinemine ei ole ainult spekulatiivne.

• Rauamaak odavnes kahe kuu kiireimas tempos, sest globaalne terasetootjate sektor on nõrgenemas.

Foto: Äripäev AS

Vase hind langes

Vase hind langes neljapäeval juba neljandat päeva järjest, sest Föderaalreserv andis märku, et latt on intressimäärade edasise langetamise osas kõrgemale seatud. Lisaks sellele on vaske survestamas ka kehv nõudluse väljavaade, vahendas Reuters.

Föderaalreserv kärpis kolmapäeval baasintressimäära 25 baaspunkti võrra – see otsus oli ootuspärane. Aga keskpanga juht Jerome Powell ütles, et intresside langetamine lõpetatakse siis, kui “nad tunnevad, et on teinud piisavalt.” USA majanduse väljavaade on nende hinnangul soodne.

“Tundub, et Föderaalreservi kohtumise tulemus oli oodatust veidi kehvem,” ütles üks Hiina metallituru analüütik Reutersile.

Intressikärped survestavad dollari kurssi, mis muudab dollarites nomineeritud metallid teiste valuutade jaoks odavamaks. Oodatust veidi karmim Föderaalreserv võib aga dollarile hoopis positiivselt mõjuda.

Vase hind langes nädalaga kokku 1,2 protsenti, 5824 dollarini tonnist.

Foto: Äripäev AS

“Hiina nõudlus vase järele püsib uimane. Tootmise kasv ning nõrgem nõudlus muudavad turu tasakaalu jõudmise raskemaks,” ütles Agronauti analüütik Helen Lau, kes lisas, et vase hinnad on olnud juba mõnda aega kitsas kauplemisvahemikus.

Nikli hind püsib kõrgel tasemel

Nikli hinnad hakkasid nädala lõpus aga tõusma, sest terasetootjad ostsid omale enne Hiina pühade hooaega varusid juurde ning jätkuvalt kardetakse, et Indoneesia niklimaagi ekspordikeeld võib tekitada turgudel puudujääki.

Maailma suurim tootja Indoneesia plaanib niklimaagi ekspordikeelu kehtestada 2020. aasta alguses. Filipiinid, mis on suuruselt teine niklitootja, võib aasta lõpuks kinni panna viis kaevandust.

“Terasetootjad on niklit kokku ostmas ja see on positiivselt mõjunud,” ütles Deutsche Banki analüütik Nicholas Snowdon. Niklit kasutatakse terasetootmises sulamina.

Nikli hind tõusis Londoni metallibörsil reedel 2,6 protsenti, 17 725 dollarini tonnist.

Foto: Äripäev AS

Pallaadium jõudis uue kõigi aegade rekordini

Pallaadiumi hind tõusis reedel kõigi aegade rekordini. Nädala lõike kallines metall 2,2 protsenti, 1643 dollarini untsist. Ühtlasi tõusis pallaadium juba seitsmendat nädalat järjest.

“Pallaadiumit ei osta ainult spekulandid, aga ka autotootjad. Tarbijad on hakanud kõrgemate hindade pärast muretsema ja pigem tehakse ostud juba praegu ära, sest kardetakse hinnatõusu jätkumist,” ütles Commerzbanki analüütik Eugen Weinberg Reutersile.

Teistest väärismetallidest püsivad kuld ja hõbe jätkuvalt kõrgel tasemel. Kulla hind langes nädala lõikes 0,3 protsenti, 1500 dollarini untsist. Toetust on pakkunud Lähis-Ida pingete kasv ning üleüldine ebakindlus majanduskasvu osas.

“Globaalne väljavaade on jätkuvalt küllaltki ebasoodne ning keskpangad jätkavad rahapoliitika lõdvenamist, mis toetab kulda,” ütles FXTMi analüütik Lukman Otunuga.

Foto: Äripäev AS

Plii turg defitsiidis

Globaalse pliituru defitsiit vähenes juulis 4200 tonnini, juunis oli puudujääk 13 100 tonni, selgub International Lead and Zinc Study Groupi andmetest.

Fitch Solutions prognoosib, et pliiturg on 2019. aastal defitsiidis ning 2020-2021 aastatel ülejäägis. 2022. aastaks tuleb defitsiit tagasi, mille põhjuseks on elektriautodega seotud nõudluse kasv.

Rauamaak odavnes kahe kuu kiireimas tempos

Hiina rauamaagi futuuride hinnalangus aga jätkub. Kardetakse, et nõudlus ei saa olema piisavalt suur.

Enimkaubeldud Daliani toorainebörsi rauamaagi jaanuari futuur langes reedeks 89,6 dollarini tonnist. Nädala lõikes kukkusid hinnad 5,2 protsenti, mis on viimase kuue nädala suurim langus.

Murekohaks on globaalse terasetootmise sektori nõrkus. Kolm suurt USA terasetootjat teatasid sellel nädalal oodatust suurematest kahjumitest, põhjuseks madalad hinnad, kirjutas ANZ Research.

Hiina tööstustootmise kasv oli augustis viimase 17 aasta nõrgim, mis näitab, et majandus nõrgeneb.

Nafta kallines järsult

Nafta hinnad tõusid sellel nädalal järsult, sest nädalavahetusel toimusid Saudi Araabia naftarajatiste vastu droonirünnakud.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 8,2 protsenti ja WTI lisas 7,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 64,86 ja 58,74 dollarit.

Brent ületas esmaspäeval mõneks ajaks ka 70 dollari taseme. Kolmapäeval aga selgus, et Saudi Araabia suudab oma naftatootmise taastada oodatust kiiremini, mis pani hinnad uuesti langema.

Nädalavahetusel toimusid Saudi Araabia Abqaiqi ja Khuraisi naftarajatiste vastu droonirünnakud, mis põhjustasid suuri tulekahjusid. Rünnaku eest võtsid vastutuse Jeemenis tegutsev Houthi rühmitus, kes on saudide vastu võidelnud juba 2015. aastast saati.

Rotterdami 95 bensiini hind lisas 8,5 protsenti ja tonn maksab 631,3 dollarit. Diislikütus ja kerge kütteõli kallinesid vastavalt 7,3 ja 7,7 protsenti – tonnihinnad kummalgi 617 ja 612 dollarit.

Foto: Äripäev AS
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077