Autor: Mait Kraun • 30. august 2019

Börs: vase hind tõusis; rauamaak hakkas taastuma; nafta tõusis

Nädala börsiuudised: vase hind tõusis; nikli hind ligi viie aasta tipus; rauamaak hakkas taastuma; kulla hind tõusis neljandat kuud järjest; nafta hind tõusis, aga oodata on volatiilsust.
Nafta hind tõusis
Foto: Pixabay

Sellel nädalal mõjutas metalliturge eelkõige kaubanduskõneluste jätkumine ja dollari kallinemine. Kui esimesel oli positiivne mõju, siis teisel jällegi negatiivne mõju.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 0,6 protsenti, 5728 dollarini tonnist. Hinnad on viimasel ajal küll surve all olnud, aga Ühendriigid ja Hiina teatasid kaubanduskõneluste jätkumisest, mis toetas metalliturge. Samuti on viimasel ajal tööstusmetalle toetanud Föderaalreservi lõdvem rahapoliitika. Teisalt jõudis dollariindeks DXY viimase kuu kõrgeima tasemeni, mis mõjub hindadele kehvasti, sest muudab metallid teiste valuutade kasutajate jaoks kallimaks.

Tooraine
Hind
Muutus nädalaga
Vask5728 $/tonn+0.60%
Rauamaak86 $/tonn-1.00%
Tsink2259 $/tonn-0.40%
Tina15814 $/tonn-2.30%
Alumiinium 1751 $/tonn-1.00%
Nikkel16780 $/tonn+5.00%
Plaatina918 $/unts+7.00%
Pallaadium1474 $/unts-0.80%
Kuld1527 $/unts+2.10%
Hõbe18.28 $/unts+6.60%
Bensiini maailmaturu hind606 $/tonn+1.00%
Diislikütuse maailmaturu hind575.25 $/tonn+1.80%
Kerge kütteõli570 $/tonn+2.50%
Maagaas3.07 $/Bsj-6.10%

Nikli hind ligi viie aasta tipus

Nikli hind tõusis peaaegu viie aasta kõrgeima tasemeni, Shanghais kaubeldav nikkel jõudis aga kõigi aegade rekordini, sest Paapua Uus-Guinea niklitehases lekkis reostus. See tekitas kartuse, et pakkumist ei saa turul olema piisavalt.

Shanghais toimus nikli hind reedel 130 890 jüaanini tonnist (18 453 dollarit), mis on kõigi aegade rekord. Londoni metallibörsil tõusis nikkel 5 protsenti, 16 730 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2014. aasta detsembrist.

Hiina ettevõtte Metallurgical Corpi Paapua Uus-Guines asuvas tehases toimus reostusleke, mis võib halvimal juhul lõppeda tehase sulgemisega, teatasid kohalikud ametnikud.

“Turud eeldavad nüüd, et pakkumine võib väheneda ja see tekitas ostulaine. Samuti kaetakse langusele panustavaid positsioone,” ütles investeerimisfirma Kingdom Futuresi ekspert Malcolm Freeman.

“Nikli turul on olukord nüüd kitsas vähemalt kuni 2020. aastani,” nentis üks kaupleja.

Foto: Äripäev

Rauamaak hakkas taastuma

Rauamaagi hinnad taastusid reedel aga enam kui 4 protsenti, millele aitas kaasa nõudluse paranemine. Samas odavnes rauamaak augustis esmakordselt alates 2018. aasta novembrist. Põhjuseks pakkumise kasv ning ebakindel nõudluse väljavaade.

Enimkaubeldud 2020. aasta jaanuarikuu futuuri hind tõusis reedel Daliani toorainebörsil 607,5 jüaanini tonnist (85,65 dollarit). Nädala alguses jõudsid hinnad aga kolme kuu madalpunkti. Mitmete analüütikute sõnul on müügilaine kestnud juba liiga kaua ja edaspidi võib oodata mõningast taastumist, sest nõudlus terase järele on paranemas.

“Rauamaagi hinnalanguse põhjustasid makrosündmused, aga samas oli turul ka fundamentaalnäitjaid, mis viitasid korrektsiooni tulekule,” ütles konsultatsioonifirma CRU rauamaagi analüütik Erik Hedborg.

Kulla hind tõusis neljandat kuud järjest

Kulla hind võttis nädala lõpus suuna alla, aga augustis kallines kollane metall juba neljandat kuud järjest, vahendab Reuters.

Kulla hind tõusis nädalaga kokku 2,1 protsenti, 1527 dollarini untsist. Hõbe lisas lausa 6,6 protsenti ja kauples reedeks 18,2 dollaril untsist.

“Kaubandussõja retoorika on mõnevõrra tagasihoidlikum, mis on aidanud aktsiatel ja võlakirjade tootlusel kasvada. Samal ajal on kullaga seotud positsioonidest võetud kasumeid,” ütles Saxo Banki toorainestrateeg Ole Hansen, kes lisas, et tugevam dollar survestab samuti kulda.

Pikem kulla tõusutrend on aga jätkuvalt jõus. “Me võime küll näha kaubanduskõnelustes edasiminekut, aga seda ei pruugi juhtuda. Majandusaktiivsus on jätkuvalt aeglustumas ning asjad ei saa üleöö muutuda. Seega toetus kullale on jätkuvalt olemas,” nentis Hansen.

Foto: Äripäev

Nafta tõusis, aga oodata on volatiilsust

Naftahinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest USA varud vähenevad ning Ühendriikide ja Hiina vaheline kaubandussõda leebus, vahendab Reuters.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,2 protsenti, 61,1 dollarini barrelist. WTI lisas 2,5 protsenti ja barrel maksab 56,7 dollarit. Rotterdami 95 bensiini tonnihind oli nädala lõpuks 606 dollarit.

Mure majanduskasvu aeglustumise ja kaubandussõja pärast on naftahindadele kaane peale pannud, olgugi, et varude vähenemine viitab turu tasakaalustumisele.

“Hinnatõus ei peaks olema iseenesestmõistetav. Majanduslanguse hirmud teevad meeleolud kehvemaks ja hinnad peaksid ka edaspidi tantsima kaubandussõja rütmis,” ütles maaklerfirma PVMi analüütik Stephen Brennock.

Neljapäeval teatasid nii USA kui ka Hiina, et jätkavad kaubanduskõnelusi, mis rahustas turge. Teisalt muretsetakse jätkuvalt globaalse majanduskasvu pärast.

Foto: Äripäev
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077