Autor: Tõnu Mertsina • 1. detsember 2022

Ekspordisektori langus mõjutab suurt osa Eesti majandusest

Tööstussektori tootmismahu langus on märk nõrgenevast välisnõudlusest, mis on hoop kogu majandusele, kirjutab majanduskommentaaris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Kõige rängem oli langus puidutööstuses, mille tootmismaht on langenud juba maist saadik.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Swedbank

Oktoobris jätkus nii töötleva tööstuse, kui ka kogu tööstussektori tootmismahu (ehk müügitulu, millest on hinnakasv maha arvatud) langus. Töötlevas tööstuses toodeti 6% vähem kaupu, kui aasta tagasi. Selle majandusharu tootmismaht väheneb juba alates käesoleva aasta juunist ja see on kukkunud enam kui kahe aasta tagusele tasemele ning jäädes alla ka 2019. aasta keskmisele. Vaid 2020. aasta koroonakriisi mõnel kuul oli töötleva tööstuse tootmismaht praegusest madalam. Samas suurenes kiire hinnakasvu toel töötleva tööstuse müügitulu jooksevhindades 12%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077