Autor: Tööstusuudised.ee • 12. oktoober 2022

Selgusid aasta töösturi kandidaadid!

Äripäev, Tööstusuudised ja ABB Eesti valivad tänavu juba 5. korda Eesti aasta töösturit. Seekordsele konkursile esitati kokku 8 kandidaati, kelle kohta saab lugeda allpool.
Aasta töösturi kandidaadid 2022
Foto: Kristjan Teedema/Raul Mee/Sander Ilvest/Liis Treimann/Evelin Süld

Aasta tööstur 2022 selgub 16. novembril 2022 konverentsil "Tööstuse äriplaan 2023". Enne seda selgitab konkursi žürii hääletuse teel välja esikolmiku, kelle vahel saavad oma lemmiku valida ka Äripäeva ja Tööstusuudiste lugejad. Lugejahääletus toimub novembri esimeses pooles.

Aasta tööstur 2022 kandidaadid:

ÜLO KIVINE (Nordic Milk, juhatuse esimees)

Ülo Kivine
Foto: Liis Treimann

Esitaja: Swedbank Eesti

Selgitus: Ülo Kivine on pikaajalise vaatega piimatööstur, kes võttis aktiivselt sõna toidutööstust puudutavates küsimustes enne kriisi ja teeb seda ka käesolevas kriisis. Tema vaade ei ole kitsalt tööstusele suunatud, vaid üle tarneahela, et see areneks tervikuna.

Nordic Milk grupp tegeleb aktiivselt jätkusuutlikkuse arendamisega, ettevõte on kaardistanud enda keskkonna jalajälje ning võtnud selgelt aktiivse rolli nii enda jalajälje vähendamisel, kui ka sellest laiemalt rääkimisel. Ühe ärisuunana on arendatud ka laias valikus taimseid piimatooteid kaubamärgi Deary alt ning aktiivselt lüüakse kaasa ka Rohetiigri tegevustes.

PEETER PEEDOMAA (Peetri Puit OÜ (Arcwood) suuromanik)

Peeter Peedomaa
Foto: Evelin Süld

Esitaja: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Selgitus: Peetri Puit on Eesti erakapitalil baseeruv erikujulisi liimpuitkonstruktsioone tootev ettevõte. Ettevõte alustas tegevust aastal 2002 ning on tänaseks kasvanud tänu Peeter Peedomaa aastatepikkusele tööle ja pühendumisele üheks juhtivaks omataoliseks ettevõtteks Eestis. Hetkel pakub ettevõte tööd enam kui 120 inimesele ning on aastast aastasse kasvatanud nii müügitulu kui ka suurendanud ekspordi osakaalu. Läbi aastate on tehtud suuri investeeringuid, sealhulgas 2020. aastal 9,4 miljonit eurot, kasvatades nii tehase tootmisvõimekust kui ka tehnoloogilist võimekust. Tehnoloogiast tähtsamaks peab Peeter aga suurepärast meeskonda, sest ilma heade inimesteta on keeruline hea tasemeni jõuda.

Peetri Puit panustab ka kogukonda ning seetõttu toetatakse kultuuri-, haridus- ja spordivaldkondi. Näiteks on nad partneriks Tallinna Tehnikaülikoolile ning toetavad ka Põlva käsipallimeeskonda, mis kannab Põlva/ARCWOOD nime.

Peeter hindab seda, et iga projekt, mida nad teevad, on uus ning omanäoline, see muudab töö huvitavaks. Peetrit peetakse rahulikuks ning ka kaalutletud juhiks, kes tahab end iga teemaga kurssi viia, et saavutada n-ö sisetunne, et tehakse õige otsus.

2021
müügitulu€ 26 747 044
ekspordi müügitulu€ 16 652 726
töötajate arv119
tööjõukulu€ 2 878 157

JÜRI KÜLVIK (Lemeks Grupp (AS Lemeks), suuromanik)

Jüri Külvik
Foto: Kristjan Teedema

Esitaja: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Selgitus: Jüri juhtimisel on algselt tema isa väikesest liimpuidufirmast ligi 30 aastaga välja kasvanud Eesti üks suurimaid tööstusettevõtteid ning suurim puidu- ja metsatööstusettevõte, mis baseerub täielikult Eesti kapitalil. Lemeksi grupis on ühtekokku 34 tütar- ja sidusettevõtet, mis ei toimeta ainult Eestis, vaid ka naaberriikides, aga ka Prantsusmaal, Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias ja Saksamaal. Eestis tegutseb 27 ettevõtet.

Jüri on tegev Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidus, panustades nii terve sektori arengusse. Jüri on silma paistnud ka tasakaalukate ettepanekute ning sõnavõttudega juhtides nii tähelepanu puidutööstuse tähtsusele Eestis. Koostööpartnerid peavad Jürit hea visioonitajuga ning suurte kogemustega juhiks, kes on hea suhtleja ning teab meeskonna väärtust.

Lemeks panustab suurelt ka Eesti ühiskonna edendamisse ning nii toetavad grupi erinevad ettevõtted nii laste- ja noorsooprojektidesse, metsa- ja puidutööstuse järelkasvu, samuti kohalikke spordiendendajaid ning tehtud on ka suurannetusi erinevatele heategevusprojektidele.

Lemeks tegutseb edukalt nii puidutöötlemise ja metsavarumise valdkonnas kui ka põllumajanduses. Lemeksi gruppi kuuluvad sellised ettevõtted nagu Palmako, Estonian Plywood, Nordwood, Pinest, Tartu Tehnika, jpt.

2021
müügitulu€ 193 316 000
ekspordi müügitulu€ 115 357 000
töötajate arv834
tööjõukulu€ 23 593 000

RAUL KIRJANEN (Graanul Investi juhatuse esimees, Fibenol üks suuromanikest)

Raul Kirjanen
Foto: Liis Treimann

Esitaja: ABB Eesti

Selgitus: Raul Kirjanen on andnud märkimisväärse panuse Eesti tööstusesse ja majandusse tervikuna. Tema elutöö tulemuseks on Graanul Investi ülesehitamine. Graanul Invest on pikaajalise ja järjepideva kasvuga ettevõte, kes tegutseb n-ö rohevaldkonnas. Häid tulemusi on ettevõte näidanud ka viimasel majandusaastal.

Raul Kirjaneni juhtimisel on Graanul Invest kasvanud selliseks ettevõtteks, nagu see täna on. Tõsiasi, et suurosalus ettevõttes on uute turgude vallutamise valguses müüdud edasi uutele partneritele, ei vähenda Kirjaneni panust ettevõtte edukusse ja on tänaste tegemiste taga. Kirjanen on olnud ka valdkonna aktiivne eestkõneleja ning arvamusliider, kes väärtustab oma tegemistes ja sõnavõttudes avatust.

Suurosaluse müümisega oma kõige tuntumas ettevõttes ei ole Raul Kirjaneni panus Eesti majandusse ja tööstusesse vähenenud. Kirjanen on tõestanud oma aktiivsust ja on tegus juba järgmistes kasvavates ettevõtmistes, näiteks olles üks suuromanikke ettevõttes Fibenol. Fibenol väärindab Eesti puitu uuel ja innovaatilisel moel, juurutades keskkonnasõbralike materjalide tootmise tehnoloogiaid. Fibenoli katsetehas on selleks hea tõestus.

TAAVI VESIAID (Exmet Services, omanikeringi kuuluv juht ja asutaja)

Taavi Vesiaid
Foto: Liis Treimann

Esitaja: Eesti Masinatööstuse Liit

Selgitus: Exmet Services on tegutsenud alates 2012. aastast, üheks asutajaks tegevjuht Taavi Vesiaid. Alates aastast 2016 on ettevõte kasvatanud käivet minimaalselt 40% igal aastal, kahel aastal on käive kasvanud 100%. Sinna vahemikku jääb ka aastaid, kus võeti kasutusele uusi ressursse, mis põhjendab osaliselt ka suurt kasvu. Kui võrrelda aastaid 2021 ja 2022, ei ole kasvanud ressursid, vaid 50% kasvuaastast saavutatakse efektiivsuse tõstmise läbi.

Efektiivsuse tagamise eest seisab Exmet Services tiim tervikuna ning oma tiimi koostamist peabki Taavi Vesiaid viimaste aastate suurimaks kordaminekuks. Meeskonda on teadlikult värvatud inimesi, kes seisavad ettevõttega sarnaste väärtuste eest. Läbi ajaloo on firma kontoripersonalist omal soovil lahkunud ainult üks inimene ja seda peab Taavi äärmiselt positiivseks näitajaks. 2022. aasta üks märgilisemaid projekte on olnud koostöö IKEA Eesti valmimisel. Firma on oluliselt kasvatanud ekspordi osakaalu, olles ca 40% juures.

NADEŽDA DEMENTJEVA (Ensto Building Systems OÜ, tehasejuht ja juhatuse liige)

Nadežda Dementjeva
Foto: Raul Mee

Esitaja: Ensto Grupp

Selgitus: Nadežda on suurepäraselt hakkama saanud kahe ettevõtte "lahutamisega", uude Legrand Gruppi liitmisega ja sellega seoses meeskonna ülesehitamisega. Tema juhtida oli ettevõtte juurdeehituse korraldamine, inimeste ja tootmise ümberkolimine, mis tõi kaasa Aasta Tehase tiitli saamise. Samas on ta märkamatult hakkama saanud uute Grupi poolsete nõuete ja küsimustele vastamisega. Nadežda on alati positiivne ja energiast pakatav, valmis tegema sammu rohkem ning kõiki aitama ja toetama. Ta on eeskuju, aga samas alati valmis juurde õppima ja arenema.

KULDAR VÄÄRSI (Milremi juhatuse esimees ja asutaja)

Kuldar Väärsi
Foto: Sander Ilvest

Esitaja: Äripäev

Selgitus: Kuldar Väärsi on loonud ettevõte, mis on ajast ees, ja tooted, mille vajadust mõistame praegust ärevat geopoliitilist olukorda arvesse võttes aina paremini. Eestit tuntakse IT-riigina, mille lahendusi hinnatakse kõikjal maailmas. Kuldar Väärsi on Eesti senisele eduloole kirjutamas justkui uut ja loogilist peatükki, mis haakub suurepäraselt ka meie riiklike ambitsioonidega.

Ise mehitamata lahingumasinaid ja roomiksõidukeid tootes anname riigina oma kaitsevõimesse olulise panuse. Ühtlasi oleme loonud suurepärase kõrgtehnoloogilise toote, mida osatakse hinnata ka eksportturgudel. Eriti praegu. Veelgi enam: kõrgema lisandväärtuse ja targema tööstuse poole pürgimine on kirja pandud ka meie tööstuspoliitikasse.

Kuldar Väärsi tegevuse mõju ulatub kaugemalegi. Tema juhtimisel tegeleb Milrem pidevalt tootearendusega ja praegu töötab ettevõtte heaks umbes 130 inseneri. Äripäev usub, et Väärsi ei ole loonud pelgalt uusi tugevaid eksporditooteid ja panustanud riigi kaitsevõimesse, vaid inspireerinud tegevinsenere ja kujundanud ka noorte huvi insenerierialade vastu.

Milrem annab pidevalt teada ka oma projektidest ja koostööst välismaal. Äripäev hindab Väärsi juures ka tema avatust ja valmisolekut oma tegemistest rääkida. Loomulikult on igal teekonnal takistusi, kuid väsimatu arendajana on ta raskustega toime tulnud ja oma ideesse uskudes edasi liikunud. Tänavu kevadel ka EY Aasta Ettevõtja 2022 tiitliga pärjatud Kuldar Väärsi on suure mõjuga juht, kellel on oluline koht Eesti tööstuse ja kaitsevõime arenguloos.

JAANUS MURAKAS (E-Piim Tootmine, juhatuse esimees)

Jaanus Murakas
Foto: Raul Mee

Esitaja: Äripäev

Selgitus: Jaanus Murakas on toiduainetööstuse kogenud juht ja liider, kes veab keerulisest perioodist hoolimata suurt tehasearendamise projekti. Juba 2023. aasta teises kvartalis peaks käivituma E-Piima uus enam kui 30 000-ruutmeetrine tehas. Paidesse rajatav tehas saab olema kaasaegne ja automatiseeritud tootmisüksus, mis annab tugeva panuse Eesti piimatööstuse konkurentsivõimesse. Murakase juhtimisel valmib praegu projekt, mille kogumaksumus ületab 150 miljoni euro piiri.

Äripäev mõistab, et on riske, mida ette näha on pea võimatu, ja vahel on mõni projekt peatamiseks lihtsalt liiga suur, aga samas ei saa salata, et tegemist on märkimisväärse panusega Eesti toidutööstuse arengusse ja seda kahtlemata ühel kõige keerulisemal ajastul.

Jaanus Murakase kasuks räägib tema suur töötahe ja -võimekus, mis paistab kaugele. Ta on aktiivne suhtleja, kes on alati valmis oma mõtteid ka ajakirjanikega jagama. Tema juhitud E-Piim on märkimisväärse käibega toiduainetööstus, mille toodangust suur osa läheb ekspordiks.

Kuidas selgub võitja?

Konkursi žüriisse kuuluvad Aasta Tööstur 2021 ja Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe, ABB Balti riikide juht Jukka Patrikainen, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Kredexi ja EASi ühendasutuse juht Lauri Lugna, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööstusvaldkonna juht Andri Haran ning Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.

Järgmised sammud:

Žürii valib kandidaatide hulgas välja esikolmiku.

Esikolmiku vahel saavad oma eelistuse öelda ka Äripäeva ja Tööstusuudised.ee lugejad. Lugejahääletus toimub novembri esimeses pooles.

Pärast lugejahääletust liidame žürii hääled ja lugejate hääled nii, et mõlema osakaal on 50%, ja selgub võitja.

Aasta töösturi väljakuulutamine toimub 16. novembril 2022 konverentsil "Tööstuse äriplaan 2023".

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077