Autor: Tööstusuudised.ee • 6. juuli 2022

EUROfusioni konsortsium alustab tuumasünteesil põhineva näidiselektrijaama loomist

Euroopa Liidu tuumasünteesi uuringute konsortsium EUROfusion alustas Euroopa esimese tuumasünteesil põhineva näidiselektrijaama DEMO väljatöötamist. Ettevõtmisega on seotud ka kaks Tartu Ülikooli füüsika instituudi uurimisrühma.
Tuumasünteesi katseaseade on püstitatud ka Inglismaale.
Foto: EUROfusion Consortium

DEMO on esimene omataoline tuumasünteesi-elektrijaam, mis peaks käivituma selle sajandi keskpaigas ja tõendama tehnoloogia küpsust tavaelektrivõrgus kasutamiseks. Kavakohaselt annab jaam elektrivõrku 300–500 megavatti puhast ja ohutut tuumasünteesil põhinevat energiat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077