Autor: Tööstusuudised.ee • 8. oktoober 2019

USA tippametnik külastas Fermi Energiat, et vahetada mõtteid tuumaenergia tuleviku osas

Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive kohtus reedel Tallinnas Ameerika Ühendriikide Energiaministeeriumi Euroopa osakonna direktori Dan Milsteiniga. Kohtumisel arutati väikeste moodulreaktorite tulevikuväljavaateid ja Ameerika Ühendriikide tehnoloogiat selles vallas.
Sandor Liive
Foto: Andras Kralla

“Kinnitasin liitlastele, et oleme väga selgelt otsustanud tuumajaama rajamisel kasutada uue põlvkonna lääne tehnoloogiat ja välistame teised pakkujad, kuna saame selgelt aru, et peame lisaks majanduslikule tasuvusele mõtlema ka julgeolekumõõtmele,“ selgitas Sandor Liive pressiteates.

“Ameerika Ühendriikides on mitmeid ettevõtteid, kelle tehnoloogia meile huvi võiks pakkuda. Selleks, et lõplik tehnoloogia välja valida, ootame esimese uue põlvkonna moodulreaktori valmimist, mis juhtub kõige varem 2026. aastal,” ütles Liive.

Dan Milstein avaldas Ühendriikide Energiaministeeriumi valmisolekut jagada ekspertiisi ja kogemusi, et toetada uusimal tehnoloogial põhineva kliimaneutraalse väikse moodulreaktori ehitamist Eestisse, kui selgub, et see on majanduslikult otstarbekas ja riigi poolt toetatud lahendus.

Fermi Energia eesmärk on tuua Eesti energiatootmine 21. sajandisse, arendades kaasaegse väikse tuumajaama, mis tagab iga ilmaga Eesti varustuskindluse elektriga, soodsa hinna elektritarbijatele ning riigi kliimaeesmärkide täitmise.

Fermi Energia on asutanud Eesti tuumaenergia ja füüsika doktorikraadiga spetsialistid Mati Jeltsov, Kaspar Kööp, Henri Ormus ja Mait Müntel ning energiamajanduse spetsialistid Sandor Liive ja Kalev Kallemets. Tänaseks on ettevõttesse kaasatud teostatavusanalüüsi teostamiseks 280 000 eurot

Pane tähele!

Sandor Liive esineb 4. detsembril Energia aastakonverentsil 2019, kus kõneleb teemal "Kas tuumajaam võiks olla puuduv lüli Eesti elektritootmises?". Soodushinnaga saab kuni 15. oktoobrini registreerida SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077