Autor: Ekaterina Mereminskaya • 13. mai 2022

Tööstused panevad end valmis päevaks, kui gaasi enam kõigile ei jätku

Need Eesti ettevõtted, kelle tegevus sõltub gaasist, valmistuvad tarbimist vähendama ja investeerivad üleminekusse teistele kütustele. Nad ei välista ka oma toodangu hinnatõusu.
A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop hoiatab, et kui gaas kohe kinni keerata, siis jääks tootmine seisma.
Foto: Maria Kilk, Õhtuleht/Scanpix

Eesti tarbib igal aastal sadu miljoneid kuupmeetreid maagaasi. Ja kui varem tuli märkimisväärne osa sellest Venemaalt, siis nüüd otsitakse asendust.

Just üle-eile õhtul jõudsid Eesti riigis energiavarustuse eest vastutav Elering ja energiafirma Alexela kokkuleppele, kuidas LNG-terminaliga edasi liikuda. See peab valmima oktoobris-novembris algavaks kütteperioodiks – see nõuab väga kiiret tegutsemist. „Ilma Paldiski LNG-terminalita on gaasipuuduse tõenäosus piirkonnas, sealhulgas Eestis, suur,“ ütles Delovõje Vedomostile konkurentsiameti energiaturgude osakonna juhataja Karin Maria Lehtmets. „Tuleb piirata gaasitarbimist, eriti tööstus- ja kaubandusettevõtete jaoks.“

Gaas on pudelikaela kinni jäänud

Klaipedast, kus juba on LNG-terminal, ei pruugi Eesti piisavalt gaasi saada, kuna Leedu ja Läti gaasi ülekandesüsteemide läbilaskevõime on ebapiisav. „Kui Klaipeda terminali läbilaskevõime on 40 TWh/aastas (see on ligikaudu 110 GWh/ööpäevas) ning Balti riikide ja Soome kogutarbimine on 65 TWh/aastas, siis Lätti ei ole võimalik tarnida rohkem kui 25 TWh/aastas (umbes 68 GWh/päevas),“ selgitab Lehtmets. Selle pudelikaela tõttu ei saa Lätis asuv Incukalnsi maa-alune gaasihoidla kogu Klaipeda terminali gaasi vastu võtta. Ilma Venemaa gaasitarneteta ei täitu reservuaar piisavalt, et piirkond kütteperioodi üle elaks, nendib ta.

Loe pikemalt edasi Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077