Autor: Tööstusuudised.ee • 30. detsember 2020

Ressursid sügavalt maapõuest ja ookeanipõhjast meie koju

Meil ei kiputa just sageli mõtlema sellele, kui suur osa maakoores leiduvatest elementidest meid igapäevaselt ümbritseb. Ainuüksi selliste argiste abimeeste nagu nutitelefonid, autod, potid-pannid ja muu tootmiseks tuleb maapõuest välja tuua palju materjale. Kust need olulised toormed pärinevad ja kuidas käib uute maapõue rikkuste avastamine, selgitab Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi teadlane Rutt Hints.
Euroopa enda üheks metallirikkaimaks piirkonnaks loetakse aga Soome ja Rootsi jäävaid Fennoskandia kilbi alasid, kus leidub nii kulla, kroomi, raua, nikli vase kui ka mitmete teiste metallide toormeid. Fotol Põhja-Soome.
Foto: Pixabay

Maavarade avastamisele on minevikust külge jäänud teatav seikluslik või romantiline alatoon, meenutagem kasvõi lugusid kullaotsijatest. Tänapäeval kasutatakse maapõue uurimiseks teaduslikke meetodeid on ja sellele eelneb ulatuslik eeltöö.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077