Autor: Rivo Sarapik • 18. juuni 2019

Katre Kõvask: nõudsin endalt liiga palju

"Tipus tõesti on väga üksildane," tunnistas Äripäevale antud intervjuus tippjuht Katre Kõvask.
Foto: Andres Haabu
Tere ja Farmi piimatööstuses töötamisele tagasi vaadates tunnistab Katre Kõvask, et tegelikult võib-olla sellist töötempot ei oleks mõistlik endalt nõuda. Uuest ametist Tallinkis loodabki ta leida eelkõige õhinat koos vinge tiimiga midagi uut ehitada.

"Tippjuhtimine kulutab väga palju, vaimselt-füüsiliselt on see väga kurnav. Nii et ma arvan, et igal juhil on mingisugune periood, kus võib-olla tasuks võtta asju natuke lihtsamalt ja vaadata elu teise nurga alt," ütles Kõvask Äripäeva raadio saates "Juhi jutud".

Järgneb intervjuu Katre Kõvaskiga:

Kas uus amet on tippjuht?

See on selline juhtiv roll, see ei ole päris juhatuse roll. Ma tahaks natukene teistmoodi oma elu ja aega planeerida. Vaatame, kui hästi see välja tuleb.

Kas tippjuhtimisest sai isu täis?

Päris seda ei saa öelda, et tippjuhtimisest on isu täis. Juhtimine on ikkagi inimeste juhtimine ja see mind paelub ja inspireerib. Mis tasandil seda juhtimist teha, on nüüd eraldi küsimus. Minu jaoks on pigem alati olnud küsimus see, kuidas või mida ma saan ehitada. Kuidas ma saan moodustada oma meeskonna, mis on sihid, kes on see nii-öelda tiim, kellega koos teha? See on see, mis mind peab vaimustama.

Mis see on, mis teid juhtimise juures siis käivitab?

Kindlasti ehitamine, see õhin, millegi uue loomine. See on see, millest tegelikult kõik tippjuhid salamisi natukene tunnevad puudust, sest kui oled suure organisatsiooni või ka väiksema eesotsas, siis õhinat jääb tihtipeale vähemaks.

Tippjuhtimine kulutab väga palju, vaimselt-füüsiliselt on see väga kurnav. Nii et ma arvan, et igal juhil on mingisugune periood, kus võib-olla tasuks võtta asju natuke lihtsamalt ja vaadata elu teise nurga alt.

Katre Kõvask astub Jüri Ratase, Priit Põldoja, Markus Villigi, Kristjan Rahu, Neinar Seli ja paljude teiste kõrval üles ka konverentsil Äriplaan 2020. Vaata esinejaid ja programmi siit.

Kuidas juhtida niimoodi, et juht ise ka terveks jääb? Öeldakse, et tipus on väga üksildane tunne.

Tipus tõesti on väga üksildane, see väide vastab tõele, ja see nõuab tegelikult vaimset meelekindlust. Ma just hiljuti lugesin ühte artiklit, Edasis vist, kus väideti, et inimese tegelikku palet näed siis, kui annad talle võimu kätte. Ma väga usun, et see tegelikult tõesti niimoodi on, ja tulevad välja kõik su head ja vead – sa peadki vaatama kogu aeg peeglisse ja peadki olema aus iseendaga.

Väga paljudel inimestel on see väga keeruline olukord, nii et vaimu- ja meelekindlust on vaja ja seda tuleb teadlikult treenida. Ja kui tunned, et hakkab piiripealne olukord kätte jõudma, kus tõesti vaim hakkab alla andma või oled kuidagi muutnud väga närviliseks või inimeste suhtes ebaõiglaseks, siis tasub astuda samm tagasi ja võtta lihtsalt puhkust, akusid laadida.

Mis hetkel peaks pidurit hakkama vajutama? Öeldakse ju, et juhi töö ongi selline – eklektiline, palju stressi ja nii edasi.

Ja sinna juurde käib veel see väike väide, et kogu see stress on palga sees ja ära virise. Mina arvan ikkagi, et kõik on inimesed, isegi tippjuhid on tegelikult inimesed. Kui on õnne, et ümber on lähedased inimesed, perekond, siis tavaliselt nemad on esimesed, kes ütlevad, et kuule, natuke on nagu palju – äkki saad kuidagi lihtsamalt võtta, midagi ümber organiseerida. See on kindlasti signaal, mida ei tasuks jätta tähelepanuta. Ja eks ennast tuleb väga hästi tunda – ma arvan, et hea tippjuht on selline inimene, kes on iseendaga väga palju silmitsi seisnud ja teab täpselt, kus tema piirid on. Nii et see on sisetunde küsimus ka paljuski.

Millest teil pausi vajadus tuleneb? Kas tunnete, et füüsiliselt lihtsalt ei jaksa?

Pigem vaimselt, füüsiliselt ei ole olnud väga probleemi. Kui ei puhka piisavalt, kui ei maga näiteks seitse tundi ööpäevas või rohkem, siis aju ei suuda välja puhata ja see hakkab ühel hetkel lihtsalt sinu enda vastu töötama. Muutud väsinuks, kaob fookus ära ja lõpuks terve organisatsioon kannatab, nii et selles mõttes on puhkus väga oluline osa.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077