14. veebruar 2019

Venemaa kaalub puidu ekspordi keeldu

Siberi lehise palgid OÜ Wellmax Baltic tütarfirma, Krasnojarskis asuva Lartimberi hoovis.
Foto: Erakogu
Venemaalt ähvardab tulla puidule ekspordikeeld, mis ei tundu sealt siberi lehist eksportiva ettevõtte Wellmax Baltic juhile Marek Hirtentreule sugugi loogiline. Vene turu ebakindlusega on nad aga harjunud.

Venemaa parlamendi ülemkoja juht Valentina Matvienko pakkus eile välja kehtestada ajutine ekspordikeeld metsatööstuse toodetele, kuni selles valdkonnas kord majja saab, kirjutab Kauppalehti. Keeld puudutaks nii töötlemata puitu kui ka puidutooteid. Kauppalehti teatel tuli see välja Matvienko ja peaminister Dmitri Medvedevi eilsel kohtumisel.

Kindlust ei ole kunagi

Siberi lehise saematerjali pakkuja Wellmax Balticu juht Marek Hirtentreu tõdes, et Venemaal äri tegemine käibki nii, et pidevalt kehtestatakse igasuguseid piiranguid. "Ega kindlust ei ole kunagi,“ ütles Hirtentreu. Samas nentis ta, et puidu ekspordikeeld ei ole Venemaale endale kõige mõttekam. "Kas see ka tõeks saab, ei oska kommenteerida. Meil praegu toimib kõik,“ ütles ta.

Kui Venemaa tõesti puidule ekspordikeelu kehtestaks, tuleks Hirtentreu sõnul hakata neil siberi lehist tooma läbi Valgevene või mõne SRÜ riigi. "See siis tähendab jälle mingit lisasammu ja väga suurt hinnatõusu kogu Euroopale.“ Ta tõdes, et ei kujuta ette, mida teeb see ehitushindadele ja muule. "Nagu elus ikka – eks siis tuleb adapteeruda. Kuna meie ärimudel ongi puhtalt ainult siberi lehise peal, siis meie peame seda igal juhul saama,“ rääkis Hirtentreu. Praegu aga tema sõnul vaguneid vormistatakse ja kaupa liigub nii Soome, Rootsi kui ka Eestisse.

Venemaa ähvardused on aga iganädalased. "Kui lugeda, et liisinguautod ei saa üle piiri või mida iganes, siis tegelikult erineval kujul on piirangud nagunii. Ühel nädalal mõeldakse lihtsalt välja mingi paber, mida ei ole olemas, mis on vaja esitada, ja siis jälle autod seisavad. Eks see ole nende poliitiline mäng,“ ütles Hirtentreu. Ta tõdes, et selliste asjadega puutuvad nad kogu aeg kokku, aga seda, kas puidu ekspordile näidataks täiesti punast tuld nagu vahepeal impordile, ei oska ta öelda.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077