Autor: Äripäev • 8. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeerimispank andis Eesti tehnoloogiafirmale 12 miljonit

Eesti ettevõte Elcogen loodab Euroopa Investeerimispangalt saadud 12 miljoni eurose laenuga kasvada kolme aastaga maailma juhtivaks kütuseelementide tootjaks.
Euroopa Investerimispanga asepresident Alexander Stubb ütles, et Eesti ettevõttel Elcogen on õnnestunud luua üks tõhusaim kütuseelemenditehnoloogia, mis on üldse praegu olemas.
Foto: EPA

Euroopa Investeerimispank (EIP) otsustas anda Elcogenile 12 miljoni eurose laenu, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Elcogeni tegevjuht Enn Õunpuu ütles, et laen on oluline verstapost ettevõtte tehnoloogia massiturule viimisel. "Soovime kolme aasta pärast olla maailma juhtiv kütuseelementide tootja," ütles ta.

Tuleb uus tehas ja töökohad

Elcogen on esimene Baltimaade ettevõte, kes saab laenu novaatoritele mõeldud Euroopa Liidu rahastamisalgatusest InnovFin. Ettevõttel on kavas rajada kütuseelementide tootmise näidistehas ning luua kohapeal kõrget kvalifikatsiooni nõudvaid töökohti.

Saadud laen võimaldab ettevõttel investeerida teadus- ja arendustegevusse, kasvatada tootmismahte ning alustada masstootmist, seisis pressiteates. See annab Elcogeni klientidele võimaluse tuua konkurentsivõimelised kütuseelementidel põhinevad elektritootmislahendused massiturule. Elcogeni klientideks on nii Euroopa kui ka Aasia juhtivad tööstusettevõtted.

„See projekt on kasvanud välja aastatepikkusest põhjalikust teadustööst nii ettevõtte sees kui ka koostöös juhtivate ülikoolide ja asutustega. Elcogenil on õnnestunud luua üks tõhusaim kütuseelemenditehnoloogia, mis on täna olemas. Leian, et on igati loogiline, et EIP ja InnovFin selliseid Euroopa novaatoreid toetavad,“ ütles EIP asepresident Alexander Stubb.

Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Carlos Moedas sõnas, et leping Elcogeniga on hea näide sellest, et innovatsiooni tulevik on teaduspõhine.

Projekti lõpuks loodab Elcogen kasvatada aastase tootmismahu ligikaudu 2 miljoni kütuseelemendini, mis vastab elektrivõimsusele 50 MW. Elcogeni kütuseelemenditehnoloogia abil saab muundada erinevaid kütuseid, peamiselt vesinikku ja biogaasi, elektrienergiaks palju energiatõhusamalt kui muude turulolevate tehnoloogialahendustega.

Euroopa Investeerimispank (EIP)

Pikaajalisi laene väljastav krediidiasutus, mis kuulub Euroopa Liidu liikmesriikidele. Pank pakub pikaajalist rahastust tugevatele investeerimisprojektidele, mis aitavad saavutada Euroopa Liidu poliitikaeesmärke. Viimase viie aasta jooksul on EIP väljastanud Eesti projektide tarbeks laene kokku peaaegu 830 miljoni euro mahus, muu hulgas tehnika-, taristu- ja transpordisektorites.

Elcogen

2001. aastal asutatud Eesti ettevõte, mis toodab tõhusaid kütuseelemente. Kütuseelementides kasutatav tahkeoksiidsete kütuseelementide tehnoloogia on praegu saadaolevatest kõige sobivam elektrolüüsiks. Elcogen on varem kaasanud 18 miljoni euro väärtuses erainvestorite ja avalike fondide kapitali. Lisaks EIP laenule on Elcogenil plaanis kaasata lähiajal jätkuvalt omakapitali uutelt ja olemasolevatelt investoritelt.

InnovFin

Energiavaldkonna näidisprojektide rahastamisvahend on loodud laenude, laenutagatiste ja omakapitalirahastuse andmiseks uuenduslikele energiasüsteemi ümberkujundamise näidisprojektidele, sealhulgas taastuvenergiatehnoloogia, nutikate energiasüsteemide, energia salvestamise, CO2 sidumise ning ladustamise ja kasutamise, samuti vesiniku ja kütuseelementide valdkonnas. Rahastamise maht on, tavaliselt 7,5 kuni 75 miljonit eurot ning selle eesmärk on aidata ettevõtetel liikuda tutvustamisetapist edasi turustamisetappi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077