31. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allikmäe: riik reguleerib asju, mida pole vaja reguleerida

Andres Allikmäe
Foto: Andras Kralla
Harju Elektri juht Andres Allikmäe ütles intervjuus Äripäevale, et riik kipub reguleerima asju, mida ei oleks vaja võib-olla reguleerida.

Allikmäe kritiseeris avaliku sektori liigset reguleeritust ning välismaailmale ettevõtjasõbraliku riigi mulje jätmist. Eesti eesotsas näeks ta aga hea meelega poliitilisi jõude, kes suudaksid välja tulla pikema plaaniga ega valitseks riiki valimistest valimiseni. Hea juhtimise saladuseks peab ta aga väikest masohhismi.

Räägime alustuseks Eesti majandusest. Kuidas teile tundub, kui te vaatate suurt pilti, siis kuidas Eesti majandusel üldse läheb?

Võib-olla oleks mõistlik alustada sellest, et Eesti majandus on küllaltki väike, see majandusruum on väike ja väga paljudele firmadele on Eesti nii-öelda äri tegemiseks ikkagi pisut pisikene. See eeldab seda, et vaade peab olema kindlasti Eestist välja. Seda enam tahaks, et kodumaailm oleks hästi korras, liiguks hästi. Momendil tundub asi olevat enam-vähem korras. Alati on firmasid, kes saavad hästi hakkama ja teisalt on ka neid, kellel on alati probleeme.

Kas te oskate välja tuua, millega olete praegu eriti rahul ja mis vajaks kohe kiiret parandamist?

Üldine heaolu on ju Eestis märgatavalt paranenud ja tõusnud. Täna on ikkagi töövõtjate turg ja nemad dikteerivad väga paljusid asju ette, nii et ma arvan, et keskmiselt läheb keskmisel Eesti inimesel isegi paremini kui varem. Alati on kisa-kära olnud ju avaliku sektori ja sellega seonduvate asjade ümber. Seal ei ole võib-olla kõik asjad veel korras, aga pole ettevõtjate võimuses seda parandada.

Hiljuti ütles kaubandus- ja tööstuskoja juht Toomas Luman, et riik püüab reguleerida ja parandada asju, mida tegelikult ei eksisteeri.

Jah, ma nõustun Toomas Lumaniga, et reguleeritakse asju, mida ei oleks vaja võib-olla reguleerida. Otsitakse asendustegevusi. Mind on alati häirinud see, et me oleme väga püüdlikult üle võtnud ja praktiliselt kohe rakendanud Euroopa Liidust tulenevaid määruseid, mis väikse riigi väikse majanduse, väiksema ettevõtluse ja mistahes sellega seonduva jaoks on kurnav ja administratiivselt mittevajalik. Eesti võiks kindlasti kasutada oma väiksuse eelist, et olla paindlik.

Te olete tegus, te olete pildil. Kas teid poliitikasse on kutsutud?

Õnneks ei ole ja ma ei läheks ka sinna.

 

Täispikka intervjuud Andres Allikmäega saad luged Äripäevast

Andres Allikmäe esineb ka 4. oktoobril toimuval konverentsil "Äriplaan 2019". 

Autor: Pille Ivask, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077