Autor: Tööstusuudised.ee • 29. august 2018

Ettevõtlussektori kasum vähenes

Töötleva tööstuse müügitulu kasvas teises kvartalis möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes 6%. Fotol Balsnacki juht Elmar Rusing.
Foto: Raul Mee
Ettevõtlussektori kogukasum oli 2018. aasta teises kvartalis 726 miljonit eurot, mis on 12% vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet. Müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes vastavalt 10% ja 6%.

2017. aasta teise kvartaliga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubanduse, põllumajandus-, metsandus- ja kalandus- ning info ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim haldus- ja abitegevuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2018. aasta teises kvartalis kaupu ja teenuseid 15,3 miljardi euro eest ehk 10% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes aastaga müügitulu põllumajandus-, metsandus- ja kalanduse tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes vastavalt 10% ja 6%.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 11%, sh tööjõukulud 7% suuremad. Hõivatute ja töötatud tundide arv jäi eelmise aasta tasemele. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5900 eurot kvartalis, mis on 1% suurem kui aasta varem samal ajal.

2018. aasta teises kvartalis investeerisid ettevõtted 517 miljonit eurot, mida on viiendiku võrra vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika ning põllumajandus-, metsandus- ja kalandusettevõtted, kes kokku tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2017. aasta teise kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077