Autor: Tööstusuudised.ee • 29. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusrobotite arv on Eestis selgelt tõusmas

ABB tööstusrobot.
Foto: ABB
Eestis on tööstusrobotite arv selges tõusujoones, eelkõige tänu ettevõtjate teadlikkuse tõusule ning robotite taskukohasemaks muutumisele, ütleb ABB tööstuse ja energia valdkonna pakkumiste spetsialist Silver Kalve.

Märtsis kirjutas tööstusuudised.ee, et tootmise automatiseerimine on maailmas kiirenemas ja sealjuures kasvab ka tööstusrobotite arv tööstuses. Kui veel 2015. aastal oli maailmas tööstussektoris 66 robotit 10 000 töötaja kohta, siis näiteks 2016. aastal oli sama näitaja juba 74.

"Meie ABBs usume, et [tööstusrobotite] kasvutrend on jätkuv. 2016. aastal paigaldati maailmas rekordarv tööstusroboteid neljandat aastat järjest," ütles ABB tööstuse ja energia valdkonna pakkumiste spetsialist Silver Kalve 24. mail Äripäeva vahel ilmunud eriväljaandes "Tarneahel". 

Kalve lisas, et 2017. aastal tarnitud robotite arv ületab tõenäoliselt 300 000 piiri ning sama kasvutempo juures ületatakse 400 000 piir järgmisel aastal. "Tööstusrobootika turg peaks kasvama praeguselt 17 miljonilt dollarilt 48 miljoni dollarini 2025. aastaks," usub ta. 

"Rahvusvahelise robootika föderatsiooni andmetel veab robotite turu kasvu Aasia, eelkõige Hiina, kellele järgneb Euroopa. Kasv ja maht Põhja- ja Lõuna-Ameerikas on veidi tagasihoidlikum. Eestis on samuti robotite arv selges tõusujoones, eelkõige tänu ettevõtjate teadlikkuse tõusule ning robotite taskukohasemaks muutumisele," selgitas Kalve. 

Kalve sõnas, et kuigi Eesti ettevõtted on maailma eesrindlikumatest riikidest veel veidi tagapool, on siiski näha vahe kahanemist. Kui veel mõne aasta eest oldi pigem odava tööjõu usku, siis praegune reaalsus on see, et rutiinse töö tegijaid on keeruline leida, eriti väljaspool tõmbekeskusi. "Tööstused otsivad üha enam ka niinimetatud koostöörobotite lahendusi, kuid kuna ametlikku definitsiooni ei ole sellele terminile veel kokku lepitud, siis mõistetakse seda väga erinevalt."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077